8 besplatnih alternativa popularnih (skupih) programa

Popularni programi, poput Photoshop-a, Microsoft Office paketa, Maya i sličnih, su veoma dobri i korisni, ali često i preskupi za mala preduzeća i individualne korisnike.

Sreća po nas pa postoji Open Source zajednica koja nudi besplatne alternative za gotovo sve popularne (i skupe) programe. Isto tako postoje i besplatne alternative koje nisu Open Source, što je takođe svakako dobro.

U ovom članku ću izlistati nekoliko besplatnih alternativa programa za koje smatram da često zatrebaju individualnim korisnicima i malim preduzećima. Na kraju ću predložiti sajt na kojem možete pronaći alternative za gotovo sve programe, aplikacije, sajtove…

1. Handbrake

handbrake windows

Da li ste trebali ikada da konvertujete neki video fajl, smanjite mu veličinu, dimenzije… i niste prosto uspevali da nađete besplatan alat koji nema ograničenja? Ne morate više tražiti, Handrake je besplatan i otvorenog koda, a dolazi sa gomilom opcija za svačije potrebe. Ja sam uspeo da znatno smanjim veličinu video fajla gotovo bez gubitka na kvalitetu.

Dostupno za: Windows, Linux, macOS.

Preuzmi: Handbrake

2. OBS Studio

obs studio windows

Ovo je jedini program za strimovanje koji će vam ikada trebati. OBS je skroz besplatan i nudi gomilu opcija za strimovanje na raznim platformama, kao što su Facebook, Youtube, Twitter… Pored svega toga nema nikakve limite pa tako možete (ukoliko vam računar i net podržavaju) strimovati u 4K 60fps! Možete dodavati banere, više izvora videa i zvuka…

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: OBS Studio

3. DaVinci Resolve

davinci resolve screenshot

Da li vam treba jednostavan za korišćenje a opet veoma moćan alat za obradu videa/zvuka koji je uz sve to i besplatan? DaVinci Resolve je pravo rešenje za vas. Neke od opcija koje ovaj alat nudi: dualni Timeline, zaseban interfejs samo za trimovanje, transform, retime, stabilizacija, inteligentni modovi editovanja… i još mnogo toga.

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: DaVinci Resolve

4. Audacity

audicaty windows screenshot

Ako se bavite obradom zvuka ovaj alat je sve-u-jedan i još besplatan. Radi na više sistema, sa svim vrstama audio fajlova, poseduje sve moguće opcije koje bi vam zatrebale. Ne bavim se obradom zvuka pa nisam detaljno istražio ovaj alat, ali neke od opcija koje su mi se dopale su: uklanjanje šuma, ujednačavanje zvuka, eleminisanje visokih tonova, ekvalajzer, rad sa više kanala…

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: Audacity

5. GIMP

GIMP 2-10 windows
GIMP 2.10 Windows / Wikipedia

Najpopularnija alternativa Photoshop-u, a najviše je poznat Linux korisnicima. Veoma je moćan alat i nudi dosta opcija, gotovo sve što što i Photoshop. Jedina mana, barem meni, jeste nepregledan interfejs, ali se i to da rešiti uz stilizovanje.

Dostupno za: Windows, macOS, Linux…

Preuzmi: GIMP

6. Inkscape

inkscape-0.48-blur

Ako ste ipak u vektorskim vodama Inkscape je najpoznatiji besplatan softver za obradu vektorskih slika. Veoma je jednostavan za upotrebu, pogotovo ako ste već radili u plaćenim alatima kao što su Adobe Illustrator i Corel Draw. Ukoliko imate fajlove u AI, CDR, SVG… i drugim vektorskim formatima, možete ih sve uvesti u Inkscape.

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: Inkscape

7. Blender 3D

blender features_cycles_gleb-seoul

Ako se bavite 3D modeliranjem, možda će vas zanimati ovaj besplatan Open Source alat. Pomoću ovog alat možete i kreirati 3D animacije, ne samo modele. Pored toga, možete kreirati simulacije, VFX, editovati video snimke, dodavati skripte… pored svih tih opcija teško je poverovati da je Blender besplatan.

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: Blender 3D

8. Libre Office

libreoffice screenshot writer

A za one koji su navikli na Word, Excel, i ostale Office alate – tu je Libre Office. Ovo je besplatna zamena za Office paket, što znači da ćete dobiti alatke za uređivanje teksta, tabela, prezentacija, baza, dijagrama… Najbolje od svega je što možete otvoriti bilo koji postojaći Microsoft Office fajl, urediti ga i sačuvati isto kao Office fajl.

Dostupno za: Windows, macOS, Linux.

Preuzmi: LibreOffice

Još?

Ako tražite (besplatnu) alternativu za neki određeni program koji nisam naveo, predlažem da posetite sajt alternativeto.net

Na tom sajtu možete pronaći skoro pa svaki program i videti alternative za njega, da li se plaća, opis, komentare, preporuke… i svakako linkove.

Pored Windows, Linux i Mac programa, možete potražiti alternative za iOS i Android aplikacije, kao i sajtove.

Izvori: 1. techwiser
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *