Pogledajte kako se dizajn sajtova menjao kroz vreme (3 servisa)

Meni, kao veb dizajneru, je uvek bilo zanimljivo da sednem i gledam kako su se sajtovi menjali kroz vreme. Tačno se može uočiti trend u dizajnu za svaki period: boje, font, veličina i raspored elemenata… Danas imamo čist, minimalni, dizajn sa gradijentom i blagim senkama. Nekada je trend bio skroz drugačiji, a to možete videti ako pogledate istoriju dizajna sajtova.

Web Design Museum

– https://www.webdesignmuseum.org/

Naišao sam nedavno na jedan sajt na kojem se nalazi lista poznatih sajtova sa slikama iz ranijeg perioda. U cekciji „Timeline“ se nalaze (trenutno) 74 poznata sajta i njihovi izgledi kroz godine.

Neki od sajtova koji su dostupni:

Kompletnu listu pogledajte ovde: sn.rs/ybc5a

Ako pak želite da pogledate samo kako su izgledale prve verzije poznatih sajtova, na ovom linku se nalazi lista od čak 1120 sajtova!

istorija-veb-dizajna

Webolution

http://fabianburghardt.de/webolution/

Veb developer Fabian Burghardt je kreirao veb stranicu gde je sumirao veb dizajn sajtova za određene godine (1991-2015). Kako je on naveo: „The Evolution Of Webdesign je kolekcija i imitacija trenda veb dizajna od 1991 do 2015. godine“. Kada otvorite stranicu prikazaće se izmišljeni sajt iz 1991. godine, a na dnu ekrana imate slajder pomoću kojeg se krećete kroz godine.

istorija-veb-dizajna
NASA sajt iz 1997. godine / fabianburghardt.de/webolution/

Web Archive

http://web.archive.org/

Ovo je servis koji arhivira veb stranice. U njihovoj arhivi se (trenutno) nalazi 320 milijardi veb stranica. Tamo možete jednostavno uneti neki URL i pogledati istoriju tog linka. U većini slučajeva učitavaju se kompletne veb stranice, ali se desi nekada da se neki elementi ne učitaju (ikonice, skripte, CSS…).

web-archive-saznaj-novo

Saznaj Novo kroz vreme

Ukoliko želite da vidite kako je ovaj blog izgleda od svog osnivanja do danas, možete pogledati galeriju ispod. Isto tako možete posetiti Web Archive stranicu bloga pa izabrati određeni dan.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *