Huawei spreman da zameni Android sa Ark OS! (SLIKE)

Nakon što je USA dodala Huawei na crnu listu, i time im onemogućila saradnju sa američkim kompanijama (među kojima je i Google), Huawei se okrenuo alternativama.

Kako mediji prenose, registrovali su patent pod nazivom „Hongmeng OS„. Takođe, 24. maja registrovali su trademark „HUAWEI ARK OS„, „HUAWEI ARK„, „ARK„, i „ARK OS„, pa iz toga možemo zaključiti kako će se novi OS zvati.

Huawei je, navodno, počeo razmišljati o kreiranju sopstvenog sistema još 2015. godina, a januara prošle godine su počeli i da rade na njemu. Ne zna se mnogo o novom sistemu ali su se pojavile slike interfejsa na internetu.

Ono što možemo sa sigurnošću reći to je da će imati EMUI skin koji je već dobro poznat postojaćim korisnicima Huawei telefona.

huawei ark os screenshot
Photo: techdator

Pored toga, pošto ne smeju koristiti Play Store, Huawei razvija svoju prodavnicu aplikacija pod nazivom „AppGallery„. Dobra strana svega je što će Ark OS moći da pokrene gotovo sve Android aplikacije. Pored svega toga, funkcionisaće na telefonima, tablet računarima i pametnim uređajima.

Novi Huawei Ark OS će biti dostupan u Kini krajem ove godine, a na globalnom nivou 2020. godine.

Inače, Microsoft je takođe prekinuo poslovanje sa Huawei, ali će postojaći računari dobijati i dalje Windows ažuriranja.

Izvori: 1. informacija.rs 2. techworm 3. wccftech
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *