Podesite da se vaša Google aktivnost briše automatski

Google, po podrazumevanim podešavanjima, prikuplja mnogo informacija o vama i vašoj interakciji sa njihovim servisima. U koje tačno svrhe – ne znamo, ali ono što oni navode jeste da ti podaci pomažu algoritmu da vam plasira relevantne sadržaje.

Pa tako Google čuva vašu istoriju pretraživanja pojmova na Google-u, pogledane Youtube snimke, aktivnost u Google mapama, lokaciju, glasovne komande, i tako dalje.

Zbog raznih rigoroznih zakona koje usvaja EU, a i pritiska javnosti, Google je odlučio da korisnicima pruži veću kontrolu nad svojim informacijama.

Ovog meseca Google je objavio da će dodati opciju pomoću koje korisnici mogu podesiti na koji vremenski period će njihovi podaci biti automatski brisani. I ta opcija je sada dostupna kod svih korisnika u podešavanjima aktivnosti naloga.

Uputstvo

Potrebno vreme: 3 minuta

Ispratite ove korake kako biste saznali kako da podesite da se Google aktivnost vašeg naloga briše automatski.

 1. Otvorite Web & App Activity stranicu

  Dovoljno je samo da se prijavite na Google nalog koji želite da podešavate i zatim posetite ovaj link: sn.rs/ko76g

 2. Pronađite taster za podešavanje

  Ako vam je Google na engleskom: „Choose to delete automatically“.obrisi google istoriju aktivnosti

 3. Izaberite jednu od opcija i kliknite „Next“

  – Prva opcija će onemogućiti automatsko brisanje
  – Druga opcija će brisati podatke na svakih 18 meseci
  – Treća opcija će brisati podatke na svaka 3 mesecaobrisi google istoriju aktivnosti

 4. Proverite šta se sve briše

  Google će navesti šta će se sve obrisati sada a šta automatski. Uglavnom, odmah će se obrisati aktivnost koja je starija od 3 ili 18 meseci (u zavisnosti šta ste izabrali).obrisi google istoriju aktivnosti

 5. Potvrdite klikom na „Confirm“

I to je to! Google će od sada automatski brisati navedene informacija sa vašeg naloga svakih 3 ili 18 meseci (u zavisnosti šta ste izabrali).

Vi svakako na istom mestu možete pregledati sve informacije i brisati ih pojedinačno. Imate i filter na vrhu pa možete odabrati vremenski period i određenu kategoriju: reklame, Android, asistent, Gmail, Play Store… i tako dalje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *