Volonteri iz Srbije preveli ceo Telegram na srpski (pomozite i vi)

Tim volontera iz Srbije je još u januaru preveo celu Telegram aplikaciju na srpski, i to na oba pisma, a uskoro će bit i ijekavica.

Ukoliko niste upoznati sa ovim servisom, evo nekoliko reči:

Telegram je servis za razmenu instant poruka, a nudi mnogo opcija i pogodnosti koji drugi slični servisi ne (barem ne u free varijanti). Pre svega, servis skroz besplatan, bez reklama i promocija, i čuva vašu privatnost. Nudi i besplatan API, enkriptovane i samouništive poruke, sinhronizaciju u oblaku tako da vam je sve dostupno na svim uređajima, razmenu dokumenata svih vrsta, i tako dalje. Isto tako, možete kreirati grupe i dodati do 200.000 učesnika. Opširnije na njihovom sajtu.

Ipak, pored svih ovih pogodnosti Telegram nema srpski jezik. Zbog toga, tim volontera iz Srbije je odlučio da ga prevede.

Nemanja, jedan od prevodilaca, navodi da je u početku bilo 3-4 člana i uspeli su da prevedu celu aplikaciju – oko 13.000 linija – za manje od mesec dana. Ostalo je još 2 aktivna prevodioca na srpski i jedan na ijekavici.

Prevod na oba pisma je ažuran i čim se pojave nove linije prevoda za Telegram aplikaciju oni dodaju prevod na srpski.

Svi mogu učestvovati u prevođenju, grupa je otvorena za svakoga, pa ovom prilikom pozivaju sve zainteresovane da se priključe projektu – LINK.

Jedina prepreka na koju su naišli jeste sam Telegram tim koji, kako kažu, ne planira da doda novi jezik u aplikaciju. Zbog toga korisnici moraju postaviti srpski prevod ručno preko Beta linka:

Prevod je dostupan na svim platformama: Android, iOS, Mac, Windows, Linux…

Prevod će značiti svima koji ne znaju engleski, a ako pak znate engleski pomozite ostalima tako što ćete učestvovati u prevođenju: sn.rs/zhgkp

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ako nekome treba za ulazak u kviz igricu nadimak ima mesta za jos prijatelja mozete preko mog nicka C.Irina je nick….tako ..pa Srecno svima koji skupljaju med. Hvala Stefane na odlicnom blogu…pozdrav..tebi i tvojima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *