Kako videti WiFi šifru u Windows 10 sistemu?

0

Windows pamti sve WiFi šifre koje ste unosili još od instalacije sistema. Na taj način Windows se može ponovo povezati na istu WiFi mrežu bez potrebe da unosite šifru.

Ipak, kada jednom unesete WiFi šifru, više je nećete videti jer će se na njenom mestu nalaziti crne tačkice. Kako onda doći do WiFi šifre u slučaju da ste je zaboravili, a treba vam?

#1 metod – WirelessKeyView

Ovo je mali besplatan alat pomoću kojeg možete videti sve WiFi šifre koje ste koristili. Alat je lagan i člak ne zahteva instalaciju, samo ga preuzmite i pokrenite – LINK.

U koloni „Network name“ se nalaze imena (SSID) WiFi mreža koje je Windows upamtio. Desno u koloni „Key (Ascii)“ se nalaze šifre u čitljivom obliku. To je ono što vas zanima.

windows kako videti wifi sifru
Slika: howtogeek

Ukoliko želite da sačuvate sve izlistane stavke, kliknite „File > Save All Items“. Dobićete jedan fajl pomoću kojeg možete sve te mreže i šifre uvesti u drugi računar.

#2 metod – komandna linija

Ukoliko ne želite da preuzimate ikakve programe, Windows nudi rešenje u vidu komandi koje morate uneti u PowerShell.

Prvo, pokrenite PowerShell tako što ćete ukucati to ime u Start (ili pritisnite Win+X pa unesite „PowerShell“). Sada ukucajte sledeću komandu:

netsh wlan show profiles
wifi sifra windows 10
Slika: howtogeek

Ova komanda će vam izlistati mrežne profile za WiFi interfejs koji je trenutno aktivan. Pronađite onaj koji vam treba i kopirajte / zapamtite / zapišite tačan naziv.

Sada izvršite ovu komandu, ali umesto „NAZIV“ napišite ono što ste upravo kopirali:

netsh wlan show profile name="NAZIV" key=clear
wifi sifra windows 10
Slika: howtogeek

Idite dole i pronađite kategoriju „Security Settings„. Tu potražite stavku „Key Content„. To što piše pod tom stavkom jeste WiFi lozinka mreže koju ste izabrali (ono što ste kucali pod NAZIV).

Prva metoda je mnogo jednostavnija, nudi više opcija i možete u nekoliko klikova doći do tražene informacije.

Izvori howtogeek
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.