Pogledajte kako AI uklanja pokretne objekte iz videa!

Do sada smo imali prilike da vidimo kako veštačka inteligencija (AI) veoma dobro manipuliše slikama i video zapisima. Jedna od zanimljivijih, za korisnike, mogućnosti AI jeste uklanjanje objekata sa slika.

To više nije novost, niti je toliko zanimljivo (mada impresivno jeste svakako), zato što AI sada može ukloniti sa snimka pokretne objekte!

Dovoljno je samo da nacrtate pravougaonik oko pokretnog objekta, koji želite da uklonite, i pustite alat da sve odradi za vas.

AI maskiranje videa
ai removes moving object

Korisnik pod pseudonimom „zllrunning“ je na svom Github nalogu postavio izvorni kôd tog alata. Kako on navodi, njegov alat se oslanja na dva modela za treniranje pod nazivom SiamMask i Deep Video Inpainting. Jedan se koristi za praćenje pokrentog objekta u snimku, a drugi za maskiranje istog.

skate ai removes object

Kao što vidimo na primerima, alat nije savršen te su moguće nepravilnosti u obrađenom delovima gde se pokretni objekat prvobitno nalazio. Ali hej, alat je besplatan i otvorenog kôda!

Istraživači iz „Nanyang Technological University“ u Singaporu su testirali ovaj algoritam u maju ove godine, a rezultat možete videti u snimku ispod.

Adobe je takođe pokazao kako njihov alat za obradu videa – After Effects – uklanja objekte iz snimaka.

Za razliku od After Effects-a, alat koji je kreirao „zllrunning“ je besplatan i otvorenog kôda, što znači da ga možete koristiti u bilo koje svrhe pa čak i menjati sam kôd.

Izvori: 1. thenextweb
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *