Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Da li pazarite preko kineskih sajtova? [Anketa]

11
Ad
 

Kupovina preko kineskih sajtova je postala standard i u Srbiji. Sve više korisnika pazari tamo jer je roba, uglavnom, znatno jeftinija nego kod nas.

Pored toga što je roba jeftinija, izbor je mnogo veći te se često može naći nešto što ovde ni nema.

O kupovini preko kineskih sajtova sam pisao više puta, i napisao detaljan tutorijal, pa se neću ponavljati. Ukoliko imate pitanja u vezi sa tim, napišite u komentaru ispod.

Što se mene tiče, pazarim često, recimo svakog meseca nešto kupim. Do sada sam imao pozitivna iskustva (za ovih 5-6 godina) što se tiče samih prodavaca, ali veoma loša što se tiče naše carine. Najviše pazarim na Aliexpress-u, ali sam ranije na DX i Gearbest.

Elem, da li vi pazarite preko kineskih sajtova? Preko kojih? Da li ste zadovoljni? Popunite anketu, a u komentaru ispod možete napisati obrazloženje svog odgovora.

Ad

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje na posebnom delu bloga namenjenom za to - pitanja.rs

11 komentara
 1. Miodrag kaže

  Još uvek nisam , pazario bih ali nisam siguran da ću sve dobro odraditi …

 2. Zaviša kaže

  Pazarim po nešto sitno. Zanima me koje su carinske stope i iznad koje vrednosti robe se plaća carina.

  1. Stefan Marjanov kaže

   To je sve pod znakom upitnika. Postoje neka pravila definisana Zakonom, ali pošto oni (carina) mogu na svoju ruku proceniti paket – taj Zakon ni ne važi. Ovde je sve opisano: https://www.saznajnovo.com/2014/09/kupovina-sa-kineskih-sajtova-iz-srbije/#troskovi

 3. Paja kaže

  u koje doba dana naruciti iz kine?

  1. David kaže

   Nebitno koje doba dana, pratim kad su im državni i ostali praznici NE naručujem tih dana, inače 6 sati ranije je vreme u Guangzhou odakle uglavnom uzimam

 4. Ivan kaže

  Ja sam koristio i Joom nekoliko puta i dajem najviše ocene, baš su me oduševili brzom isporukom, cenom i svim ostalim. Ali kao i Stefan imam negativna iskustva sa našom carinom, desilo mi se da su sa carine „pozajmili“ neke delove koji su u specifikaciji a nema ih u paketu, čak su mi naplatili carinu za robu koja je bila ispod 50 evra sa cenom. Ne znam kako da se izborimo sa carinom, možda imate neke predloge!?

 5. Jelena kaže

  Ja kupujem najvise preko ebay-a i gearbest-a, ali i preko amazona i drugih sajtova. Moja iskustva su vecinom negativna jer kinezi uvaljuju neispravnu, polovnu robu. Sve i da vidim komentare, ocene, kupim od istog, nista to ne mora da znaci. Ne znam da li to ima veze sa Srbijom, da li drugima, Amerikancima, uvaljuju isto tako ne znam ali prema komentarima, izgleda da to nema mnogo veze sa Srbijom. Redovno se zalim i na Gearbest-u, uglavnom mi refundiraju novac ali ja nikad nista i ne kupujem skuplje jer nisam luda. Bilo je i pozitivnih iskustava. Sve u svemu i dalje narucujem, nekako je zarazno – ali redje, jer mi refundiraju novac, a meni ostave predmet, ako je neispravan ili polovan, tu su rekla bih za sada, ok.
  Prosto kupovina preko kineskih sajtova je vrlo rizicna, prakticno lutrija, nije to tako sjajno kao sto izgleda. Mnogo se vremena izgubi pogotovo za refundiranje jer ih je teze uhvatiti.

 6. Dragan kaže

  Ja kupujem. Redovno. Uglavnom ribolovackuopremu, kvalitetniju. Sve stize, uvel stigne, ako ne stigne prodavac refundira novac ili posalje paket opet. Zavisi od dogovora. Ako su paketi skuplji, uvek im kazem da pisu manju cenu jer cu manje taksi platiti. Bez obzira na iz os paketa, pdv moramo da platimo i to 20% od cene artikla, tako da ako se cena ne fingira pdv se placa… ima jos mnogo toga, ali najnitnije je da se gleda br porudzbi, feedback, cena… superu ti sajtovi, sve se moze pronaci, samo je potrebno zagrebati ispod povrsine…

 7. Ivan Petrović kaže

  Kupujem i ja preko istih sajtova ali nisam baš najzadovoljniji sa uslugom koju dobijam. Na primer najveći problem je dugo čekanje pogotovu kod Aliexpresa zatim vrlo često mi se dešava da i ne dobijem ono što sam naručio pogotovu ako je to ispod 30 $ što je ispod granice za carinu mada i tu nema pravila. Ponekad se dogodi i da dobijem ono što nisam naručio ali mislim da je to problem sa našom poštom jer ono što košta 2-3 dolara oni ne obraćaju mnogo pažnju pa ga i ne isporuče ili nekom drugom isporuče. Inače sve ostalo je u redu, uvek postoji veliki izbor svega što mi je potrebno mada se par puta desilo da ni na jednom sajtu nisam mogao da nađem ono što mi treba po nekoj razumnoj ceni npr. Bose slušalice.

  1. David kaže

   uzmite broj za praćenje pošiljki naša Carina zadržava oko 20 radnih dana tako da Kinezi poštuju rokove, dešavalo mi se da dobijem robu posle isteka roka cca 15 dana

 8. David kaže

  Pazarim oko 90% tehniku i plasiku (sve što ne spada u elektroniku npr. burgije ili šrafcigerm klješta), iz jednotavnog razloga jeftinije je i do 15 puta nego u Srbiji a Carina je lutrija 50/50 nekad platim nekad ne ali je i sa tim „dažbinama“ mnogo jeftinije