Napravio funkcionalnu grafičku karticu na proto ploči!

Grafičke kartice postaju sve moćnije i prosto se nekada zapitam koja je granica. Ipak, napraviti grafičku karticu nije lako. Svakako da kompanije koje ih proizvode imaju već šablone, mašine i uglavnom samo unaprede prethodni model, ali kako napraviti jednu sam, kod kuće?

Svakako da to nije lako i iziskuje dosta znanja i vremena. Međutim, Ben Eater je napravio grafičku karticu od nule na proto ploči (Breadboard) kod kuće! Sve to je snimao i postavio na svoj Youtube kanal u dva video snimka.

U prvom je objašnjavao osnove kako se signal prenosi od grafiče kartice do monitora, kako monitor taj signal prikazuje i napravio horizontalnu i vertikalnu sinhronizaciju.

U drugom video klipu je završio karticu: dodao je EEPROM čip, učitao posebno kreiranu sliku u njega, povezao na monitor i pokazao kako sve što je napravio zapravo radi.

Kroz video klipove objašnjava sve što radi i kako to radi, do nivoa bita, sa primerima. Sve crta na papiru i objašnjava dosta detaljno tako da ćete razumeti sve šta radi.

Takođe, pošto ima ograničene resurse, morao je da napravi neke izmene na dosta pametan način.

Prvi deo:

Drugi deo:

Ostale projekte možete naći na njegovom sajtu: eater.net

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *