Napravio funkcionalnu grafičku karticu na proto ploči!

0

Grafičke kartice postaju sve moćnije i prosto se nekada zapitam koja je granica. Ipak, napraviti grafičku karticu nije lako. Svakako da kompanije koje ih proizvode imaju već šablone, mašine i uglavnom samo unaprede prethodni model, ali kako napraviti jednu sam, kod kuće?

Svakako da to nije lako i iziskuje dosta znanja i vremena. Međutim, Ben Eater je napravio grafičku karticu od nule na proto ploči (Breadboard) kod kuće! Sve to je snimao i postavio na svoj Youtube kanal u dva video snimka.

U prvom je objašnjavao osnove kako se signal prenosi od grafiče kartice do monitora, kako monitor taj signal prikazuje i napravio horizontalnu i vertikalnu sinhronizaciju.

U drugom video klipu je završio karticu: dodao je EEPROM čip, učitao posebno kreiranu sliku u njega, povezao na monitor i pokazao kako sve što je napravio zapravo radi.

Kroz video klipove objašnjava sve što radi i kako to radi, do nivoa bita, sa primerima. Sve crta na papiru i objašnjava dosta detaljno tako da ćete razumeti sve šta radi.

Takođe, pošto ima ograničene resurse, morao je da napravi neke izmene na dosta pametan način.

Prvi deo:

Drugi deo:

Ostale projekte možete naći na njegovom sajtu: eater.net

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.