4 načina da pošaljete nekome velik fajl preko interneta

Koliko god u današnje vreme imali gigabajta i terabajta prostora u računaru, slanje velikih fajlova preko interneta i dalje nije najjednostavnije.

Slanje fajla preko mejla ili IM aplikacija za dopisivanje je obično ono što bi mnogima palo na pamet. Ipak, tako ne možete poslati zaista velike fajlove, recimo od 1GB ili veće. Šta onda raditi?

Zapravo, postoji nekoliko jednostavnih načina da pošaljete poveći fajl nekome brzo i lako. Ne, ne mislim na razne Cloud servise kojie od vas zahtevaju da se registrujete kako biste poslali fajl. Ove metode ne zahtevaju od vas da kreirate nalog niti bilo šta drugo, a sve je besplatno!

#1 WeTransfer

Ovo je možda i najpoznatiji servis upravo za slanje većih fajlova. Korišćenje je krajnje jednostavno: prevučete fajlove (ili ceo folder) koje želite da pošaljete, unesete email primaoca (ili izaberete link) i to je to! Ovaj servis sam već pominjao u OVOM članku, pa pročitajte.

 • Maksimalna veličina fajla: 2GB
 • Trajanje linka: 1 nedelja
 • Enkripcija: Ne
 • Poseti sajt

#2 Firefox Send

Ovo je relativno nov servis i za sada korisnici imaju pozitivna iskustva. Iza ovog servisa stoji kompanija Mozilla, a ceo kod je dostupan i na Github-u. Bez naloga možete poslati fajl od maksimum 1GB koji će isteći nakon 1 dana ili 1 preuzimanja. Ukoliko se prijavite, fajlovi će ostati na serveru do 7 dana ili do 200 preuzimanja. Sa ili bez naloga možete fajlove zaštititi lozinkom.

 • Maksimalna veličina fajla: 1GB
 • Trajanje linka: 1 dan
 • Enkripcija: Da
 • Poseti sajt

#3 TakeFile

Ovo je malo drugačiji servis od prethodna dva: fajlovi se ne šalju na server već se razmenjuju između dva računara. To je moguće zahvaljujući P2P tehnologiji – ista tehnologija na kojoj se zasniva Torrent. Da biste koristili ovaj servis ne morate preuzeti apsolutno nikakav dodatak ili softver, ni vi a ni osoba kojoj je fajl namenjen. Kompletno uputstvo za korišćenje ovog servisa pročitajte u OVOM članku.

 • Maksimalna veličina fajla: teoretski nema limit
 • Trajanje linka: dok je sajt otvoren
 • Enkripcija: Da
 • Poseti sajt

#4 Dropbox Transfer

Ovo je najnoviji servis kompanije Dropbox koji još uvek nije pušten u rad, ali se možete prijaviti u red za čekanje. U suštini radi kao i prva dva servisa sa ove liste, s tim da ima neke prednosti. Kako navode u blog postu, korisnik će moći da pošalje do 100GB fajlova, samo ne piše da li je ragistracija obavezna. Takođe, korisnik će moći da ograniči link vremenski ili po broju skidanja, doda / ukloni / edituje lozinku… i sve to i nakon što podeli link. Deluje obećavajuće.

Poseti sajt

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *