Kalibracija monitora – osnove, kako kalibrisati, vrste kalibracija

Možemo reći da kalibracija monitora predstavlja prilagođavanje monitora prema nekoj referenci. Referenca je najčešće neki od standardizovanih kolornih prostora kao što su sRGB ili AdobeRGB.

Međutim to prilagođavanje može da bude na različitim nivoima u zavisnosti od toga da li posedujemo neophodne merne instrumente (kolorimetar ili spektrometar), mogućnosti softvera koji koristimo ili naših potreba.

Kako kalibrisati monitor?

Ukoliko želite da kalibrišite svoj monitor, to možete učiniti sami besplatno pomoću (online) alata, a možete i platiti za profesionalnu kalibraciju.

Softverska kalibracija

Kod ove vrste kalibracije koristimo samo softver i naš vid. Ljudski vid je izuzetno kompleksan, a jedna od posledica tolike kompleksnosti je različitost percepcije boja između ljudi.

Druga bitna stvar kod naših očiju je što su one nastale evolutivnim putem i karakteristike vida su prilagođavane našim potrebama za preživljavanje.

Nama kao vrsti nije bitno da tačno ocenimo crvenu boju jabuke, već da znamo da je zrela (običnom percepcijom da je jabuka crvene boje) i da eventualno odredimo koja je najzrelija (poređenjem sa drugim jabukama u blizini). Odnosno, naš vid je vrlo slab objektivni ocenjivač boja.

U praksi, softverskom kalibracijom se podešava, tj. kalibriše, samo gama. Dakle jedan od četiri dela kalibracije (o kojem će biti više reči kasnije) i pritom vrlo nepreciznim instrumentom (sopstvenim vidom).

Online alati za kalibraciju monitora

Ukoliko ste se odlučili da samostalno kalibrišete monitor, evo par alata koji će vam u tome pomoći.

1# Lagom.nl

Ovo je najpoznatiji online alat za kalibraciju monitora. Dovoljno je da ispratite niz testova i podešavate monitor tako da se rezultat poklapa sa datim primerima.

Dosta toga možete uraditi sopstvenim vidom, ali za neke testove će vam biti potreban foto-aparat ili telefon sa manuelnom kamerom.

lagom test
lagom.nl

2# Eizo

Ovo je malo moderniji sajt ali nudi nešto manje alata za proveru monitora. Jednostavniji je za upotrebu i dovoljan je uglavnom samo ako ćete proveriti monitor (gama, mrtvi pikseli…). Ipak, možete podešavati monitor tako da se rezultati poklope sa preporučenim vrednostima.

eizo monitor test

3# Ugrađen alat

Vaš operativni sistem ima ugrađen alat za kalibraciju monitora. Kod Windows sistema taj alat se zove „Display Color Calibration“. Alat vas vodi kroz kalibraciju prikazivajući vam razne slike, a vi trebate da podešavate parametre dok ne dobijete preporučene vrednosti.

Uglavnom ćete videti 3 slike od kojih je u sredini ona prava, a vi trebate da pomoću vida ocenite kada na monitoru vidite sliku kao što je ta u sredini. Kada završite kalibraciju Windows će kreirati ICC profil i podesiti ga da bude podrazumevani.

windows 10 color calibration
Windows 10 color calibration / photo: pcmag

U svakom slučaju, ovi alati (kao i drugi slični) vam neće dati rezultate kakve bi trebali! Koliko god sam se trudio da uradim kalibraciju pomoću ovih alata nisam uspeo da dobijem ni približan rezultat onom koji se dobije hardverkom kalibracijom.

Hardverska kalibracija

Ako za kalibraciju koristim kolorimetar ili spektrometar, možemo reći da je to hardverska kalibracija. Mada, pod hardverskom kalibracijom se često misli i na monitore koji kalibracioni fajl skladište u sebi. Ovaj proces obuhvata sledeće stvari:

  • kalibraciju bele monitora (eng. Whitepoint calibration)
  • kalibraciju sivih tonova, prema karakteristikama bele tačke monitora (eng. Grayscale calibration)
  • kalibraciju game – postizanje pravilne osvetljenosti senki i hajlajta (eng. Gamma calibration)

Ove 3 stavke zovemo kalibracijom u užem smislu. Njihov zadatak je da prilagode signal grafičke karte kako bi bele, sive i osvetljenost tonova bili što bliže referenci.

Drugi deo koji se najčešće radi je mapiranje (karakterizacija) monitorovog prostora boja. Ovi podaci se upisuju u ICC profil i služe da programi koji mogu te profile da čitaju (color managed programi, Photoshop je odličan primer takvog programa) mogu da prikažu fajl u potpunosti tačno jer imaju informacije kako monitor prikazuje boje.

Pre i posle hardverske kalibracije Optix mpg27cq monitora

Hardverska kalibracija monitora je neuporedivno ozbiljnija i tačnija od softverske. Kada uradite kalibraciju i vidite rezultate pre i posle, zapitaćete se kako ste uopšte koristili nekalibrisan monitor.

Koji monitor za grafički dizajn, obradu fotografija…?

Ukoliko ste u potrazi za monitorom koji biste koristili za obradu fotografija, videa, vizuale, grafički dizajn i slične poslove koji zahtevaju tačnost boja, preporučujem da pročitate ovaj vodič.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *