Ubrzajte surfovanje internetom pomoću ovog Chrome dodatka

Niko ne voli da čeka dugo da se sajt učita. Zbog toga vlasnici sajtova pokušavaju da ubrzaju svoje sajtove što je više moguće. Ipak, uvek može još brže!

Zanimljive činjenice:

 1. Amazon je povećao prodaju za 1% nakon što je smanjio latenciju kod učitavanja sajta za samo 100 ms (izvor)
 2. Google je na I/O 2008 konferenciji izneo podatak da dodatnih 500 ms smanjuje broj poseta za 20% (izvor)
 3. Walmart: povećali su prihod za 1% nakon što su smanjili učitavanje sajta za 100 ms (izvor)
 4. Yahoo: dodatnih 400 ms je uticalo na pad poseta za 5-9% (izvor)

Uvod u Prefetch

Chrome ima ugrađenu „preload“ opciju koja unapred učitava stranice. Recimo, ako je sajt dobro struktuiran, Chrome može unapred učitati bitne resurse sa naredne stranice kako korisnik ne bi dugo čekao ako ode na nju.

I tu nastaje problem: preload učitava bitne resurse (ali i kolačiće) naredne stranice čak iako korisnik nikada ne ode na nju.

Zato smo dobili „prefetch“ tehnologiju kao opciju koju developeri mogu koristiti kako misle da je najbolje za njihov sajt. Developer može u „prefetch“ staviti bilo koji resurs a Chrome će ga smestiti u keš i pre nego što korisnik ode na stranicu na kojoj se taj resurs nalazi.

Primera radi: ako developer u „prefetch“ stavi neki fajl koji je bitan za sajt, a utiče na brzinu učitavanja istog, Chrome će učitati taj resurs pre nego što korisnik otvori sajt iz Google pretrage. Evo primer HTML koda:

<link rel="prefetch" href="skripta.js">

Chrome dodatak

I ovde nastupa dodatak FasterChrome kreiran od strane osnivača instant.page.

Ovaj dodatak za Chrome radi na sledeći način:

 1. Korisnik pređe kursorom preko linka
 2. Dodatak uradi prefetch stranice
 3. Kada korisnik klikne na link stranica se učita, ali mnogo brže

Skripta koja pokreće dodatak zapravo čeka 65 ms kada korisnik pređe kursorom preko linka i onda ostavlja optilike 300 ms prostora stranici da se učita u pozadini. Kada korisnik klikne link, stranica je već spremna i učitava se znatno brže.

Korisnik u proseku klikne na link 350 ms nakon što pređe preko istog (testiraj), a sve što traje kraće od 100 ms ljudski mozak registruje kao instant. Tako da se u neku ruku kreira i „osećaj“ bržeg učitavanja stranice, i za rezultat svega toga stranica se učitava gotovo instant čak i na 3G brzinama.

Ovaj dodatak radi na svim sajtovima, bez obzira kakva im je struktura i kako su kreirani. Ipak, neki sajtovi imaju instant.page skriptu ugrađenu, kao i ovaj blog. Ukoliko odlučite da koristite ovaj dodatak, neće biti konflikta u slučaju da sajt koristi istu skriptu.

Inače, prednost skripte kada je developer ugradi u sajt, u odnosu na dodatak, jeste što će raditi i na mobilnim uređajima. Kada korisnik tapne na link potrebno je oko 90 ms da podigne prst sa njega. Za to vreme link se učitava u pozadini. U ovom slučaju sajt ima znatno manje vremena za učitavanje u pozadini, ali opet i to je bolje nego ništa.

>Preuzmi Chrome dodatak ovde

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

 1. Bravo Stefane, na ovakvo nesebično, besplatno deljenje informatičkog znanja i iskustva još nisam naišao na netu.
  Ja sam običan surfer, ali pokušavam da steknem neko bazno znanje o informatičkim tehnologijama upravo čitajući
  i upijajući znanje preko ovakvih sajtova i tutorijala.
  Primetio sam da imate opciju za doniranje na sajtu, ali se nisam snašao da bih donirao bar neku sumicu.
  Hvala vam mnogo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *