Nema više slatkiša, Android Q je samo Android 10

Kao što znamo Google je do sada davao imena Android verzijama po nekom slatkišu (osim Android 1.0), kao što su Cupcake, Lollipop, KitKat, Marshmallow, itd.

Korisnici su se navikli na slatkiše i sa nestrpljenjem očekivali ime za narednu verziju, i tako već dug niz godina. Pretpostavke i glasanje za novi slatkiš su počinjale čim bi Google objavi prvo slovo naredne Android verzije. Cela ta stvar oko davanja imena je bila veoma zabavna, zbližavala je korisnike, pokretala razne diskusije…

android-timeline-1-a-9

Sa druge strane, mnogi korisnici su bili zbunjeni ovim nazivima jer nisu mogli da zapamte koja verzija nosi naziv kog slatkiša. Pored toga, u mnogim državama u svetu engleski alfabet ne važi te slova ne idu istim redom. Pošto Google želi da Android bude globalni OS, morao je da napravi neke izmene.

Od verzije „Q“ (tj. 10) Google odlučio da nastavi sa davanjem samo brojeva umesto imena slatkiša. Pa će tako Android Q biti samo Android 10. Posle te verzije sledi Android 11, i tako dalje.

Redizajn logotipa

Još jedna vest je da su menjali dizajn logotipa pa je tako sada font malčice drugačiji i primarna boja je crna. Kako navode, prethodna zelena je malo otežavala čitanje na svetlim pozadinama. Zadržali su logo robota ali samo njegovu glavu, promenili zelenu nijasnu i dodali su je u sam naziv nakon reči „android“.

new-android-logo-2019-evolution-animated
Photo: androidauthority

Android logo se menjao ukupno dva puta od osnivanja: prvi put 2014. godine i drugi put sada. Na slici ispod možete videti zvanični logo od osnivanja do danas.

android-logo-three-generations
Gore: prvobitni Android logo; u sredini: logo iz 2014.; na dnu: logo iz 2019.

Zanimljivost: da li ste znali kako je Android logo mogao izgledati? Pogledajte sve skice.

Kako se vama čini ova nova promena: i po pitanju naziva verzija i po pitanju logoa?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *