Facebook uklonio natpis „Besplatno je i uvek će biti“

It’s free and always will be“ – ovaj natpis je dugo stajao na Facebook stranici za prijavljivanje / registraciju. Kažem „stajao“ jer više ne stoji! Facebook ga je sklonio nedavno, a mnogi nisu ni primetili.

Naime, svih ovih godina Facebook je tvrdio da je ta društvena mreža besplatna i da će uvek biti. Natpis se nalazio odmah ispod „Sign up“ (registruj se) na početnoj stranici. Sada tog natpisa više nema a na njegovom mestu se nalazi „It’s quick and easy„.

Ako bacimo pogled na Web Archive Facebook stranicu možemo videti da se 6. avgusta stari natpis nalazio na svom mestu.

facebook its free and always will be
Izvor: archive.org

Već narednog dana, 7. avgusta, slogan je zamenjen sa „It’s quick and easy“.

facebook its quick and easy
Izvor: archive.org

Ovaj natpis nisu ni trebali da stavljaju jer Facebook zapravo nikada nije bio besplatan. Svakako da korisnici nisu plaćali parama da bi se registrovali, ali su davali svoje podatke koje je Facebook dalje prodavao u marketinške svrhe.

Facebook nije besplatan niti je ikada bio. Njegova valuta su bili podaci korisnika. Nikada nije bio besplatan jer podaci vrede više od para“ – izjavio je pravnik Jose Antonio Castillo za Business Insider.

Castillo sumnja da ova promena ima veze sa tim što EU direktiva prepoznaje razmenu podataka kao vid plaćanja.

Uz to, u Facebook politici platforme (sekcija 7, klauzula 11) lepo piše: „Ne garantujemo da će Facebook zauvek biti besplatan“ – izvor.

Iz Facebook-a još uvek nisu dali komentare u vezi sa ovom promenom.

Izvori: 1. techworm 2. businessinsider
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ko ga šiša..dobio je lažne podatke.Kad bi svi isključili po svojih 10 svojih lažni profila onda bi bilo..možda samo par miliona pravi korisnika koji će ionako odustati kad- tad.Ionako je postao smor i služi samo za reklame i marketing.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *