Kako obrisati fajlove zauvek?

Verujem da već svi znaju da se fajlovi iz računara ne brišu odmah kada ih ispraznite iz korpe za otpatke. Svi fajlovi zapravo ostaju u računaru ali se samo briše informacija o njihovom postojanju.

Ovaj pristup za koji su se opredelili developeri operativnih sistema jeste zgodniji za korisnika: fajlovi se brišu veoma brzo, a mogu se i vratiti pomoću specijalnih alata (primer).

Ali, šta ako želimo da obrišemo fajlove zauvek?

Ako želite da prodate stari računar sa sve hard diskom, onda je pametnije skroz očistiti isti kako naredni vlasnik ne bi mogao da pronađe vaše lične fajlove.

Za to će nam biti potreban alat koji je kreiran baš za to – trajno brisanje fajlova.

Kako ti alati mogu obrisati fajlove zauvek?

Uglavnom koriste metodu nuliranja bitova koja podrazumeva upis 0x00 vrednosti na mesto fajla koji brišemo. Često se koristi i metoda upisa nasumičnih (random) brojeva.

Nakon što se proces završi, na mesto fajla koji je obrisan više se neće nalaziti informacije tog fajla (jer, kao što sam napisao, podrazumevano kada se fajl obriše on ostaje na istom mestu) već nule ili nasumični brojevi. To će svakako sprečiti bilo koji alat na svetu da vrati obrisan fajl.

Kako obrisati fajlove zauvek?

Uglavnom ovo je veoma lako, jedino je potrebno izabrati alat koji ćete koristiti. Ja sam izabrao „Eraser“ program jer je dosta popularan, besplatan, otvorenog koda i ima sve neophodne opcije.

Preuzmite alat i instalirajte ga klasično kao i svaki drugi. Ako instalirate sa podrazumevanim opcijama (Typical), Eraser će ubaciti par komandi u meni koji se pojavljuje kada kliknete desnim tasterom miša na nešto – vidi sliku ispod. To je korisno za brzo uništavanje fajlova i foldera.

eraser contect menu

Ako želite da dodate više fajlova i/ili foldera za uništavanje, onda otvorite sam program, kliknite desnim tasterom miša u prazan prostor pa izaberite „New Task > Add Data„. Sada izaberite „File“ ili „Files in Folder“ pa dodajte željene folder i fajlove.

eraser files and folder

Još jedna korisna opcija jeste uništavanje podataka slobodnog prostora na disku. Ova opcija briše informacije o fajlovima koje ste ranije brisali. U prevodu: kada obrišete fajl regularnim putem, i na njegovo mesto se ne upišu novi podaci, ovom opcijom možete očistiti taj prostor kako se fajl ne bi mogao vratiti. Ovaj proces može potrajati. Kada izaberete opciju „New Task > Add Data“ označite „Unused disk space“ pa izaberite particiju ispod.

eraser wipe free space

I za kraj bih još istakao opciju „Secure Move„. Ovu opciju možete koristiti umesto ugrađene opcije za pomeranje fajlova/foldera. U suštini možete pomeriti fajl/folder na drugu lokaciju a da ne ostane trag o fajlu/folderu na prethodnoj lokaciji.

Preuzmi Eraser besplatno za Windows

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *