Kako promeniti ikonicu particije u Windows-u?

Da li ste ikada poželeli da promenite ikonicu particije ili nekog drajva? Podrazumevane ikonice su sasvim ok, ali neko bi ipak želeo da personalizuje svoj sistem što je više moguće.

Prvo, gde pronaći ikonice? Najlakše je možda samo da u Google ukucate ime ikonice i preuzmete neku. Ako pak želite da pregledate galeriju jer nemate ništa konkretno na umu, onda preporučujem ove sajtove: icons8, iconfinder, freeicons.io, iconarhive.

Uputstvo

Promena ikonice particije (ili bilo kog drugog drajva) je veoma jednostavan proces, ali postoji alat koji taj proces čini još jednostavnijim – Drive Icon Changer.

Kada preuzmete alat pokrenite ga kao administrator i prihvatite instalaciju .NET Framework paketa.

Sada izaberite drajv kojem želite da promenite ikonicu i ikonicu koju želite da postavite. Kliknite na „Save“.

drive icon changer windows

Pojaviće se obaveštenje da je ikonica uspešno zamenjena, kliknite „Ok“. Nakon toga program će vas pitati da ponovo pokrenete sistem, uradite to kako bi se izmene primenile.

drive-icon-changer-windows-prompt

Kada se računar ponovo pokrene videćete novu ikonicu. Ikonica je smeštena u root-u te particije kao sakriveni fajl tako da je ne morate čuvati u računaru gde ste je prvobitno preuzeli.

Ovaj program zapravo skraćuje proces manuelnog menjanja ikonice. Kada dodelite ikonicu particiji, u tu particiju se kopira ikonica i kreira Autorun.inf fajl. Sadržaj tog fajla je ovaj:

[autorun]
ICON=Drive.ico

Naravno, ime ikonice će biti drugačije. U suštini taj fajl je zadužen da drži informaciju o tome koja ikonica treba da bude postavljena za taj drajv. Zato je bitno da ne obrišete ikonicu niti taj fajl.

windows drive icon changer result

Ovom metodom možete promeniti ikonicu i USB memorijama.

Izvori: 1. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *