Ovaj besplatan alat pretražuje ceo računar… instant!

Windows ima ugrađen alat za pretragu koji, u većini slučajeva, radi veoma sporo i često ne pronađe sve fajlove. Koliko god on bio dobro integrisan u sam sistem, alat pod nazivom Everything bolje obavlja taj posao.

Za ovaj alat sam prvi put čuo pre desetak godina i tada je bio veoma dobar, a sada je još bolji.

Veoma je jednostavan i minimalistički dizajniran tako da se svako može snaći u par trenutaka. Dovoljno je da u traku za pretragu unesete ključne reči i gotovo instant će pronaći sve u računaru što sadrži te ključne reči.

Dobro ste pročitali – gotovo instant. Glavna odlika ovog alata je što radi veoma, veoma, veoma brzo! Toliko brzo radi da pre 10 godina nisam mogao da verujem da je alat zapravo pronašao fajlove, mislio sam da je neka šala.

everything tool

Kako je to moguće?

Everything radi tako brzo jer prvo kreira lokalnu bazu u vidu indeksa svih fajlova i foldera iz računara. Kada vi nešto pretražite, lista je već spremna i potrebno je samo filtrirati je. Dakle, kada pokrenete alat po prvi put sačekajte koji sekund da se kreira lokalna baza!

Inače, vredi pomenuti da se izmene u indeksu dešavaju u realnom vremenu. Drugim rečima: ako pretražite neki fajl koji se nalazi na, recimo, radnoj površini, i nakon toga ga obrišete sa te lokacije, fajl će nestati iz indeksa istog trenutka. Isto važi i obrnuto. To znači da ćete u rezultatima pretrage uvek imati sve fajlove iz računara, čak i one koje ste dodali neposredno pre pretraživanja.

Opcije

Ovaj alat nudi veoma mnogo opcija kako biste prilagodili pretragu svojim potrebama. Recimo, možete izabrati operatora za poređenje (OR > AND, AND > OR), istoriju pretrage, prečice za brzo pokretanje pretrage (ja sam podesio ctrl + alt + n), koje particije / foldere / fajlove samo želite da pretražujete, koje foldere / fajlove da izostavi… i još mnogo toga.

everything tool

Ako podesite da se program pokreće sa sistemom u smanjenom režimu, kada pokrenete sistem on će biti spreman a dovoljno je samo da prikažete prozor za pretragu pomoću definisane prečice (recimo ctrl + alt + n).

Kada pronađete ono šta ste tražili, možete odrediti šta ćete sa tim. Recimo, možete prosto otvoriti fajl / folder, kopirati ga, kopirati putanju do njega, promeniti ime, obrisati… sve isto kao da ste iz Windows File Explorer-a došli do tog fajla ili foldera.

Alat je veoma moćan po pitanju mogućnosti i brzine, a pored svega potpuno je besplatan! Čak ima i SDK pa tako možete programirati svoj alat koji će koristiti sve prednosti ovog.

Preuzmi besplatno za Windows

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ne znam za ovaj program, ali znam za Hddb. Neverovatno kako brzo radi. U par sekundi skenira ceo hard disk a posle ti pronalazi, ono što tražiš, trenutno. Da, trenutno. Kako ispisuješ reč, tako se posle svakog slova pojavljuje sve što si do tada upisao. Ima raznih filtera. Pogotovu mi se svidja jer i ne moraš da upišeš baš tačan naziv. Na primer, ako tražiš „plava strela“, naćiće i ako upišeš „strela plava“ ili bilo koju od ove reči.
    Program je samo 1mb. Da ne postoji, ne bih imao pojma gde mi se šta nalazi na hard disku.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *