Windows Defender postigao najbolje rezultate na testovima

Kad god pričamo o anti-virusima Windows Defender nikada ni ne uzimamo u razmatranje. Uvek je imao najlošiju zaštitu i zbog toga je internet prepun šala na njegov račun – primer.

Nezavisna kompanija koja se bavi testiranjem softera za zaštitu računara i telefona, AV-TEST GmbH, objavila je rezultate za jun, a na samom vrhu je i Windows Defender (sada Windows Security).

Njihovi rezultati su podeljeni u tri kategorije: zaštita, performanse i lakoća korišćenja. Ocene se dodeljuju za svaki kategoriju ponaosob, a kreću se od 1 do 6 sa korakom od 0.5.

Ako pogledate njihovu tabelu sa rezultatima za jun možete videti da samo 4 anti-virusa imaju maksimalan rezultat 6/6/6: Windows Defender, F-SECURE Safe 17, Norton Security 22.17 i Kaspersky Internet Security 19.0

AV test za jun – klikni da uveličaš / photo: av-test.org

Njihovi testovi su veoma ozbiljni i rigorozni, uglavnom to su oni „u najgorem slučaju“ testovi. Odnosno, testovi simuliraju najgori mogući scenario koji bi mogao da zadesi prosečnog korisnika računara.

Microsoft je unapređivao svoj alat za zaštitu i uspeo da ga dovede do samog vrha gde su Kaspersky, Norton i F-Secure. Sva ta tri anti-virusa se plaćaju podosta, dok Windows Defender dolazi uz Windows sistem besplatno.

Ipak, istina je da Windows Defender nije oduvek bio tako dobar, što možete videti u istoriji testova. Microsoft ga je značajno unapredio u poslednje vreme, a možda je i najveća inovacija uvođenje veštačke inteligencije.

I sada bi neko postavio pitanje „Da li nam je Windows Defender dovoljan?„. Ukratko – verovatno ne.

Anti-virusi trećih strana uz standardnu zaštitu nude i dodatne opcije, od kojih su neke besplatne a neke ne, recimo uništavanje fajlova, zaštite WiFi mreže, skeniranje mejlova i linkova, VPN… Windows Defender nema te dodatne opcije koje inače dosta znače korisnicima. Ako vam pak te dodatne opcije ne trebaju – onda što da ne, Defender će vam biti sasvim dovoljan.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *