Windows Defender postigao najbolje rezultate na testovima

0

Kad god pričamo o anti-virusima Windows Defender nikada ni ne uzimamo u razmatranje. Uvek je imao najlošiju zaštitu i zbog toga je internet prepun šala na njegov račun – primer.

Nezavisna kompanija koja se bavi testiranjem softera za zaštitu računara i telefona, AV-TEST GmbH, objavila je rezultate za jun, a na samom vrhu je i Windows Defender (sada Windows Security).

Njihovi rezultati su podeljeni u tri kategorije: zaštita, performanse i lakoća korišćenja. Ocene se dodeljuju za svaki kategoriju ponaosob, a kreću se od 1 do 6 sa korakom od 0.5.

Ako pogledate njihovu tabelu sa rezultatima za jun možete videti da samo 4 anti-virusa imaju maksimalan rezultat 6/6/6: Windows Defender, F-SECURE Safe 17, Norton Security 22.17 i Kaspersky Internet Security 19.0

AV test za jun – klikni da uveličaš / photo: av-test.org

Njihovi testovi su veoma ozbiljni i rigorozni, uglavnom to su oni „u najgorem slučaju“ testovi. Odnosno, testovi simuliraju najgori mogući scenario koji bi mogao da zadesi prosečnog korisnika računara.

Microsoft je unapređivao svoj alat za zaštitu i uspeo da ga dovede do samog vrha gde su Kaspersky, Norton i F-Secure. Sva ta tri anti-virusa se plaćaju podosta, dok Windows Defender dolazi uz Windows sistem besplatno.

Ipak, istina je da Windows Defender nije oduvek bio tako dobar, što možete videti u istoriji testova. Microsoft ga je značajno unapredio u poslednje vreme, a možda je i najveća inovacija uvođenje veštačke inteligencije.

I sada bi neko postavio pitanje „Da li nam je Windows Defender dovoljan?„. Ukratko – verovatno ne.

Anti-virusi trećih strana uz standardnu zaštitu nude i dodatne opcije, od kojih su neke besplatne a neke ne, recimo uništavanje fajlova, zaštite WiFi mreže, skeniranje mejlova i linkova, VPN… Windows Defender nema te dodatne opcije koje inače dosta znače korisnicima. Ako vam pak te dodatne opcije ne trebaju – onda što da ne, Defender će vam biti sasvim dovoljan.

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.