Kako videti šta sprečava Windows da bezbedno ukloni USB?

Ukoliko ne želite da izgubite podatke sa USB fleš memorije onda je potrebno bezbedno (pravilno) ukloniti USB – o čemu sam pisao. Ipak, Windows ume da bude veoma sport baš onda kada nam se žuri pa nam ne dozvoljava da bezbedno usklonimo USB.

Poruka koja se najčešće pojavljuje ide ovako: „This device is currently in use, close any programs or windows that might be using this device, and then try again.

U prevodu: neki proces još uvek koristi taj USB uređaj te zbog toga Windows ne dozvoljava da ga uklonite. Ukoliko biste ga na silu uklonili postoji mogućnost da se određeni fajlovi oštete i da ih više nikada ne vidite.

Šta raditi u slučaju kada vam Windows ne dozvoljava da bezbedno uklonite USB?

Ja uvek sačekam koji sekund pa pokušam ponovo. Ako tako ne uspe tri puta, onda pristup dijagnostikovanju problema.

Uputstvo

1) Otvorite Start pa ukucajte „Event Viewer“ i pokrenite taj program.

2) U levom panelu izaberite „Windows Logs“ pa „System„.

3) U desnom panelu izaberite „Filter Current Log“.

4) Kada se pojavi prozorče za podešavanja, u polje „<All Event IDs>“ unesite „225“ (bez navodnika). Kliknite „Ok“.

windows event log usb safe

5) Dvokliknite na poslednju stavku sa spiska (onu na vrhu) da biste videli koji proces je poslednji sprečio USB da se bezbedno ukloni.

win-10-process-usb

Sada možete preduzeti određene akcije kako biste oslobodili USB od tog procesa. Recimo ako je proces neki nebitan (npr. zaboravili ste da isključite plejer koji čita audio fajlove) onda ga samo zatvorite.

Kod Windows 10 sistema Task Manager ume da blokira uklanjanje USB-a, pa obratite pažnju.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *