Google mape dobijaju opciju koju smo svi dugo čekali!

Google i praćenje lokacije korisnika je bila vest koja se pojavljivala često dugi niz godina. Nakon što je utvrđeno da Google prati korisnike i beleži njihovu lokaciju čak i kada ne koriste uslugu lociranja, Google je rešio da popravi to.

Sada možete onemogućiti Google-u (i bilo kome) da pristupi lokaciji vašeg uređaja sem u slučaju ako koristite aplikacije koje se oslanjaju isključivo na usluge lokacije (kao što su Google Maps i Waze).

Pored toga, Google je dodao još veću kontrolu privatnosti u Android 10 sistemu, a između ostalog i bolju kontrolu pristupa lokaciji uređaja.

Incognito

Ipak, ono što će korisnike najviše obradovati jeste vest da u Google Maps uskoro stiže nova opcija – Incognito mod!

Chrome ima Incognito mod oduvek, Youtube je dobio nedavno, a sada su na red došle i Google mape.

Kada uključite Incognito mod u Google Maps aplikaciji ništa se neće čuvati na vašem nalogu. Dakle, možete pretraživati mesta, koristiti navigaciju, pratiti saobraćaj uživo… i ništa od toga neće biti zapamćeno kada napustite ovaj režim rada.

google-maps-incognito-mode-hero
Google Maps Incognito režim u Android Auto / Photo: Android Police

Ova opcija je obećana na ovogodišnjem Google I/O događaju, ali tek sada neki korisnici dobijaju tu opciju radi testiranja.

Ako želite da isprobate Incognito mod u Google mapama, morate imati Google Maps Preview 10.26 ili noviju verziju.

Da biste uključili Incognito mod u Google Maps aplikaciji potrebno je tapnuti na sliku svog profila u gornjem desnom uglu i izabrati „Turn on Incognito mode„. Nakon toga aplikacija će se zatvoriti i otvoriti u režimu bez arhiviranja sa porukom na vrhu „Incognito mode is on„.

Lično nisam dobio ovo ažuriranje još uvek, iako sam Beta tester i imam rank 6, ali sam došao do animacije na kojoj se vidi ceo ovaj postupak.

incognito-maps-gif
Google Maps Incognito mod na telefonu / Photo: Android Police
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

One comment

  1. ovo ti je moj bato sve SIJETI GA DJURO, ali ja se pitam zasto gospoda iz googla nije prije vodila racuna o privatnosti nego se tek sada setili da urad. hajde molim vas drugi put ovakve pricice pricajte maloj deci.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *