Kako besplatno (i legalno) preuzeti HEVC kodek za Windows 10?

Da biste instalirati HEVC kodek u Windows 10 morate platiti 0.99$. Ipak, Microsoft je dobro sakrio jedan poseban link preko kojeg možete ovaj kodek instalirati potpuno besplatno iz njihove online prodavnice!

Šta je HEVC?

HEVC (High Efficiency Video Coding), tj. H.265, je standard za kompresiju video snimaka koji je naslednik AVC (H.264) standarda.

HEVC postiže 25% do 50% bolju kompresiju za isti kvalitet snimka u odnosu na AVC, a u nekim slučajevima čak i bolji kvalitet slike za isti bit rate.

Podržava rezoluciju do 8192×4320 uključujući i 8K UHD. Za razliku od AVC-a, HEVC podržava Main10 profil.

Više informacija o HEVC možete pronaći na Wikipedia sajtu kao i bilo gde na internetu.

Problem

HEVC video snimke u Windows-u možete puštati preko alata trećih strana, ali nećete postići 100% kompatibilnost i performanse na nivou sistema. Najbolje rešenje jeste instalacija zvaničnog HEVC kodeka direktno u Windows sistem.

Jeste najbolja opcija, radi na principu „instaliraj i zaboravi“ (set and forget), ali sa tim pogodnostima dolazi i cena. Microsoft prodaje HEVC kodek preko svoje online prodavnice za 0.99$.

hevc not free

Ipak, postoji (dobro) skriveni link pomoću kojeg možete legalno instalirati HEVC kodek iz Microsoft prodavnice potpuno besplatno!

Rešenje

1. Posetite specijalni link: sn.rs/freehevc

2. Kliknite „Get“ taster

hevc free ms store

3. Otvoriće se Microsoft Store aplikacija

4. Kliknite „Install“ i sačekajte

hevc install free

5. To je to!

Kao što vidite sada u MS prodavnici piše da je HEVC besplatan, a pre vam je pisalo 0.99$.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *