Kako zaključati (enkriptovati) USB fleš?

7

USB fleš je veoma mala zgodna stvarčica pomoću koje možemo brzo i sa lakoćom prebaciti fajlove sa jednog uređaja na drugi (čak i na Android ako ima OTG).

Ipak, gotovo nijedna USB fleš memorija nema nikakvu zaštitu, što može biti problem ako je izgubite ili vam je neko ukrade. Verovatnoća da se to desi je dosta velika s obzirom na to da je USB fleš prenosiva memorija te je uvek u pokretu.

Zbog toga dobro je uvek zaštititi fajlove na njoj enkripcijom istih. Nije dovoljno ni staviti šifru na fajlove, već je najbolje enkriptovati podatke. U tom slučaju čak i da neko nađe USB fleš i dođe do podataka, neće moći ništa sa njima da uradi sem da ih obriše.

U ovom tutorijalu ću vam predstaviti jedan mali alat za USB pomoću kojeg možete kreirati enkriptovanu particiju na USB fleš memoriju koja će takođe biti i sa krivena.

Meni je ovaj alat poslužio kada sam instalirao nekoliko portabilnih aplikacija na USB, ne bi li ih imao uvek sa sobom, ali nisam hteo da neko otvori sve te aplikacije ako izgubim fleš ili ga negde zaboravim.

Rohos Mini Drive

U ovom tutorijalu ću koristiti Rohos-ov alat pomoću kojeg možemo uraditi upravo to šta sam napisao u prethodnom pasusu. Ovaj alat ima jednu veliku prednost u odnosu na druge slične – ne zahteva administratorske dozvole za pokretanje.

Vidite, gotovo svi slični alati za pokretanje i dekriptovanje particije zahtevaju administratorske dozvole na računaru u koji ubacite USB. Ovaj alat se čuva na USB-u u primarnoj particiji i možete ga pokrenuti kao običan korisnik i dekriptovati skrivenu particiju.

Dakle, šta će ovaj alat uraditi:

  • kreirati particiju na USB-u veličine koju vi odaberete
  • sakriti tu particiju
  • instalirati sebe u primarnu particiju

Napomena: sa besplatnom verzijom možete kreirati particiju do 8GB!

Uputstvo

Kreiranje particije

Prvo preuzmite Rohos Mini Drive Setup sa zvaničnog sajta negde u računar – download.

Ubacite USB u računar i formatirajte ga na NTFS. To ćete uraditi ovako:

! SVE ĆE BITI OBRISANO !
– otvorite „moj računar“ > desni klik na USB > format
– kliknite na „restore device defaults“
– za „File format“ izaberite NTFS
– čekirajte „Quick format“
– Start

skrivena particija na usb

Ok, sad instalirajte i pokrenite Mini Drive. Kada se pojavi glavni prozor izaberite „Encrypt USB drive„.

skrivena particija na usb

Kada se pojavi prozor za podešavanje, proverite da li je označena dobra USB memorija pored „Key XX has been found„. Ukoliko nije, kliknite pored toga „Change“ pa izaberite svoj USB.

skrivena particija na usb

Ispod toga ćete videti podatke o novoj (enkriptovanoj) particiji koja će biti kreirana. Ukoliko vam ne odgovaraju podaci, kliknite na „Change„.

Sada možete podesiti veličinu te enkriptovane particije, a možete izabrati i slovo. Izaberite NTFS i ostalo ostavite kako jeste. Sačuvajte podešavanja klikom na „Ok„.

skrivena particija na usb

U prozoru sa glavnim podešavanjima imate polje za lozinku. Tu unesite lozinku (dva puta) kojom ćete otključavati (dekriptovati) particiju. Nju zapamtite jer ako je zaboravite nećete više nikada uspeti da vratite podatke sa particije.

skrivena particija na usb

Nakon toga kliknite „Create disk“ i sačekate koji trenutak, neće trajati duže od 30 sekundi.

Particija je kreirana i možete je videti odmah u My Computer pod slovom koji ste izabrali u podešavanjima.

Zaključavanje particije

Da biste zaključali particiju, potrebno je da uradite sledeće: u delu kod sata na Start traci videćete žutu ikonicu sa katancem na njoj. Desni klik na nju pa „Disconnect X“ gde je X slovo particije.

skrivena particija na usb

Nakon toga možete bezbedno ukloniti USB na klasičan način kao što ste i ranije.

Otključavanje particije

Nakon što ubacite USB u neki računar videćete samo primarnu particiju. U njoj ćete videti Rohos Mini Drive žutu ikonicu „Rohos mini.exe“ – pokrenite je.

Ukoliko ste u Windows-u prijavljeni na administratorski nalog onda morate pokrenuti taj alat kao admin. Ukoliko niste, onda možete dvoklikom bez administratorske dozvole (što je prednost ovog alata kao što sam napomenuo).

Sada će se pojaviti prozorče u koje morate uneti onu lozinku kako biste otključali particiju.

skrivena particija na usb

Kada unesete, lupite Enter i otvoriće vam se novokreirana particija! Tu sada možete stavljati sve poverljive fajlove.

skrivena particija na usb
Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (7)