Kreirajte pixel art u Google tabelama!

Pixel Art se vraća u modu i već imamo dosta „umetničkih dela“ koja su kreirana upravo pomoću ove tehnike. Možda se sećate članka o slici koja je kreirana pomoću 1.128.960 blokova u Minecraft svetu.

Pošto je Pixel Art dosta zanimljiv malo sam ga izučavao i naišao na jedan Google Spreadsheet šablon pomoću kojeg bilo ko može kreirati Pixel Art.

Ukoliko želite da kreirate Pixel Art od bilo koje slike bez imalo muke, onda je ovo članak za vas.

Ova skripta je dosta jednostavna: uzima hex vrednost svakog piksela slike i postavlja tu istu boju kao boju pozadine u Google tabeli. Rezultat možete videti na primerima na kraju članka.

Za ovo je zadužena skripta koja je integrisana u sam Spreadsheet i zbog toga morate kopirati šablon ukoliko želite da vam ovo uspe.

Uputstvo

1. Prijavite se na neki Google nalog kako biste imali pristup Google tabelama

2. Otvorite ovaj Spreadsheet šablon i kopirajte ga klikom na „Make a copy“ (ili „Napravi kopiju“)

3. Na vrhu trake sa alatkama, odmah do „Help“ stavke, videćete novi taster „Spreadsheet Art“ – kliknite

spreadsheet pixel art start

4. Ako vas pita za dozvolu da pokrenete skriptu – potvrdite. Ukoliko vas brine privatnost podataka, možete pogledati izvorni kod skripte ako kliknete na „Tools > Scripts“.

5. Sad još izaberite sliku iz računara i sačekajte koji trenutak

Primeri

Ukoliko ne želite ipak da pokrenete skriptu, ili prosto želite samo da vidite rezultat na primerima, u istom tom dokumentu na dnu izaberite list „Emoji Picture“, „Pixel Painting“ ili „Emoji Art“.

Ispod se nalaze primeri koje sam namerno smanjio kako biste bolje videli slike. Ako želite da vidite pojedinačne piksele, samo kliknite na sliku.

google sheets pixel art
Klikni da uveličaš / Emoji Art
google sheets pixel art
Klikni da uveličaš / Pixel Painting
google sheets pixel art
Klikni da uveličaš / Emoji Picture
Izvori: 1. labnol
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *