Chrome skrivena opcija: noćni mod za bilo koji sajt!

Chrome je nedavno dobio noćni mod, ali problem sa tom opcijom je što može da zatamni samo interfejs, ne i sajtove. Onaj ko je hteo da omogući noćni mod na bilo kom sajtu morao je da se osloni na dodatke trećih strana, kao što je OVAJ.

Sada se to menja jer Chrome uskoro i zvanično dobija opciju pomoću koje možete omogućiti noćni mod na bilo kom sajtu!

Dobra vest je što je ta opcija dostupna već sada, ali ne i zvanično, morate je omogućiti kroz zastavicu (engl. Flag). To nije teško tako da ne brinite, samo ispratite uputstvo koje sledi.

Tutorijal

Tutorijal je kratak i lak, nije vam potrebno nikakvo predznanje niti išta od dodatnih alata. Ipak, bilo bi dobro da sačuvate sav rad koji ste započeli u Chrome-u jer ćete morati da ga restartujete na kraju.

Prvo i najbitnije jeste da ažurirate Chrome na najnoviju verziju u ovom trenutku – v78. To možete učiniti tako što ćete otvoriti ovaj specijalni link chrome://settings/help i kliknuti na „Ažuriraj“ ukoliko Chrome već nije ažuriran na v78.

azuriraj chrome na 78

Da bi se ažuriranje primenilo morate ponovo opkrenuti Chrome. Ovo je potrebno uraditi samo ukoliko ste upravo uradili ažuriranje, ne morate ukoliko ste već imali v78 verziju.

Sada je potrebno omogućiti specijalnu zastavicu. Zastavice (engl. flags) su opcije koje Chrome krije od regularnih korisnika jer su nestabilne te nisu pogodne za svakodnevno korišćenje. Ipak, ko želi da preuzme rizik može omogućiti bilo koju zastavicu i isprobati nove opcije.

Otvorite ovaj specijalni link chrome://flags/#enable-force-dark i videćete opciju „Force Dark Mode for Web Contents“.

Sa desne strane ćete videti padajući meni koji krije dosta opcija, vi trebate da izaberete neku od njih. „Enabled“ će raditi u većini slučajeva, ali ako naiđete na greške na nekim sajtovima, možete probati i druge stavke. Prosto probajte svaki pa ostanite na onoj koja vam najviše odgovara.

Svaki put kada promenite vrednost neke zastavice morate ponovo pokrenuti Chrome. Čim promenite vrednost zastavice na dnu će se pojaviti taster „Ponovo pokreni“ pa je dovoljno samo to da kliknete.

I to bi bilo to! Otvorite novu karticu i idite na neki sajt pa testirajte novi noćni mod.

Inače, dok sam testirao meni se najbolje pokazala opcija „Enable with selective inversion of non-image elements“. Takođe, ukoliko neki sajt već ima noćni mod omogućen (recimo Youtube) onda ova opcija neće biti primenjena, sajt će izgledati isto.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *