Brži net i veća privatnost – Cloudflare WARP je stigao!

Svi žele brži net i veću privatnost na internetu, što je normalno. Ipak, kako ubrzati net i povećati svoju privatnost na internetu pomoću jedne aplikacije i to potpuno besplatno? Cloudflare ima rešenje – WARP.

Da bih vam objasnio šta WARP zapravo radi, moram da ukratko objasnim osnovne pojmove koji su vezani za njega.

DNS

DNS (Domain Name System) se koristi za konvertovanje domena u IP adrese: recimo google.rs u 172.217.169.99

Vaš računar, telefon, laptop ili bilo koji drugi uređaj koji se povezuje na internet može da komunicira sa sajtovima samo preko brojeva – IP adresa. Ipak, korisnici ne mogu da pamte sve te silne brojeve (pogotovo ne IPv6) pa je zgodno imati nešto sastavljeno od slova. To „nešto“ je zapravo domen koji može biti „nesto.tld“ – gde je tld (top level domain) recimo .com, .net i slično.

what-is-a-dns-server
Ilustracija DNS zahteva / Photo: keycdn

Kada vi želite da otvorite neki sajt, DNS prvo traži koja IP adresa odgovara tom nekom domenu i onda daje instrukcije uređaju (npr. telefonu) koju IP adresu da učita.

Svi ti parovi IP adresa i domena se čuvaju na zasebnim (DNS) serverima u obliku fajla koji možete zamisliti kao telefonski imenik. Sad zamislite da stotine hiljada korisnika zahteva od tog servera da mu pročita IP za neki domen. To može biti pravi haos i server može usporiti pod tolikim opterećenjem. Za rezultat imate sporije učitavanje veb-stranice.

Tu nastupa Cloudflare 1.1.1.1 DNS. Njihov DNS je brz i vaše zahteve će izvršavati mnogo brže od DNS-a koji vam dodeli ISP, pa čak i Google-ovog Public DNS-a.

Predlog: proverite koji DNS je najbolji za vaš računar i vaš internet pomoću ovog alata.

VPN

O VPN-u sam pisao nekoliko puta pa se neću ponavljati. Samo bih želeo da napomenem da iako WARP radi pomoću VPN tehnologije on vam neće sakriti IP adresu i lokaciju (što su uredno i napomenuli). Ukoliko želite to, onda pogledajte druge opcije.

Mnogi korisnici misle da VPN služi samo da sakrije IP adresu – nije tačno. VPN se koristi i za to između ostalog, ali pre svega ta tehnologije ja kreirana kako bi korisnik mogao da se poveže na udaljenu mrežu preko privatnog „tunela“. Recimo, možete se povezati na mrežu svog fakulteta od kuće i pristupiti određenim pogodnostima koje inače samo tamo imate (ukoliko vam fakultet to omogući).

Šta je WARP?

WARP je dodatak koji ide uz 1.1.1.1 DNS koji nudi Cloudflare. Ovaj dodatak je zadužen da enkriptuje DNS zahteve koje vaš uređaj (recimo telefon) pravi kada pokušate da otvorite neki sajt.

Nihov DNS će vam ubrzati surf tako što će brže „prevoditi“ domene u IP adrese, a WARP će dodati VPN sigurnosni sloj na sve to.

Kada se povežete na njihov DNS i uključite WARP opciju, sav vaš saobraćaj će ići kroz Cloudflare servere i biće zaštićen tako da niko, pa čak ni vaš ISP, neće znati koje sajtove posećujete!

Njihova aplikacija za iOS i Android je besplatna i možete je koristiti neograničeno, ali postoji i WARP+ opcija koja košta 210 dinara mesečno.

cloudflare-vpn-warp
Photo: ghacks

Ukoliko omogućite WARP Plus imaćete još brži net jer ćete dobiti Argo tehnologiju. Argo je njihova tehnologija koja će sve vaše zahteve sprovesti kroz najbolju moguću rutu u tom trenutku kako biste izbegli zagušenje mreže. Prosečno ubrzanje koje ćete dobiti korišćenjem ove tehnologije je oko 30%.

Da li koristiti WARP i 1.1.1.1?

Moj predlog je da koristite ukoliko nemate baš nikakav VPN koji vam sakriva IP. Njihov DNS je brz i osetićete manje kašnjenje kod učitavanja veb-stranica, a WARP je tu kao dodatni sloj zaštite, što je svakako plus.

Ukoliko pak već koristitie neki (plaćeni) VPN, onda ne možete koristiti i ovu aplikaciju jer možete imati samo jedan aktivan VPN u trenutku.

Preuzmi za Android i iOS.

Izvori: 1. cloudflare 2. theverge 3. ghacks
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Jos jedan veoma zanimljiv i koristan tekst…
    Odmah sam skinuo i stavio na probanje ovu aplikaciju.. Ukoliko mi se dopadne preci cu i na premium verziju :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *