Ovako bi izgledalo igranje igrice iz „drugog lica“

0

Svaki gejmer zna da postoje igrice koje se igraju iz „prvog lica“ i iz „trećeg lica“, a šta je sa igricama iz „drugog lica“? Da li takve igrice postoje uopšte?

Prvo da razjasnimo šta znači kada je igrica u prvom i trćem licu.

First Person

Kada kažemo da je igra u prvom licu (iliti da se igra iz prvog lica) mislimo na to da je kamera pozicionirana negde u predelu očiju karaktera u igrici – ono što vidi karakter vidi i igrač. „Prvo lice“ je uzeto kao bukvalni prevod od engleskog naziva „First person“.

Da bi igrica bila u prvom licu tačka posmatranja mora biti postavljena tako da se priča odvija iz ugla karaktera kojim igrač upravlja. U suštini, ako možete reći tokom igranja igre „ja sam uradio/la to i to“ onda je igrica u prvom licu.

igra u prvom licu

Third Person

Ako pak karaktera u igrici gledamo sa leđa onda je to igrica u trećem licu (engl. Third Person). U tom slučaju igrač može reći „ona/on je uradila/o to i to“ misleći na karaktera u igri kojeg vidi na ekranu.

igra u trecem licu

Second Person

I tu dolazimo do glavnog pitanja: kako bi izgledao gejmplej igre iz drugog lica?

U ovom slučaju igrač bi rekao „ti radiš to i to“ misleći na samoga sebe, što je malo teže izvesti nego reći i zbog toga su ovakve igre veoma, veoma retke.

Ipak, postoji jedan dobar primer kako bi izgledalo igranje igre iz drugog lica, a to je jedna misija u igrici „Driver: San Francisko„.

U toj igri postoji jedna misija pod nazivom „The Target“ koja se igra u drugom licu, a zadatak vam je da eleminišete… sebe!

Ukratko o igri

U ovoj igri vi ste policajac koji može da preuzme telo bilo kog vozača zahvaljujući super-moći koju posedujete. Vaš karakter treba da pobedi zlikovca i da bi to odradio odlučuje da se infiltrira u njegov klan i to uradi iznutra.

U ovoj misiji vaš karakter još jednom preuzima telo jednog njihovog člana Ordela kako bi ispunio misiju njegove šefice Lejle. Ideja je: raditi sa Lejlom tako da ništa ne posumnja i na kraju je odvesti u policijski pritvor.

Problem nastaje kada Lejla naredi Ordelu (vama) da prati jedan žuti auto. Ordel pita da li će ih taj auto dovesti do mene, a ona odgovara „To jeste meta“. Kada Ordel ugleda žuti auto shvata da je meta zapravo on (pravi on, tj. vi). I tada kreće misija u kojoj trebate da uhvatite sebe.

Objašnjenje drugog lica

Vi ste u telu drugog karaktera iz igre (Ordel) i pratite sebe (pravog sebe). Kamera je u prvom licu Ordela i na ekranu vidite svog igrača, tj. svoj auto, kojim vi upravljate iz trećeg lica.

Dakle, gledate iz prvog lica sebe i upravljate svojim pravim karakterom iz trećeg lica.

igra iz drugog lica

Zvuči konfuzno? I jeste, zato nema mnogo igrica koje se igraju iz drugog lica.

Da bi se ovo postiglo potrebno je veliko umeće za pozicioniranje kamere tako da uvek na ekranu vidite sebe u trećem licu ali iz prvog lica drugog karaktera kako biste mogli da upravljate svojim karakterom.

Samo u ovakvoj situaciji možete reći „ti radiš to i to“ jer zapravo gledate sebe iz prvog lica kako radite nešto: „ti si skrenuo levo“, „ti si zakočio“… itd.

Ovo je veoma lepo objasnio i demonstrirao jedan Jutjuber, što me je i inspirisalo da napišem ovaj članak. On je još pokušao da „prevari“ igru i u tome uspeo. Pogledajte njegov video:

Ipak, postoji još nekoliko primera kako bi izgledala igra u drugom licu, ali mislim da je ovo najbolji za sada.

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.