Ovako bi izgledalo igranje igrice iz „drugog lica“

Svaki gejmer zna da postoje igrice koje se igraju iz „prvog lica“ i iz „trećeg lica“, a šta je sa igricama iz „drugog lica“? Da li takve igrice postoje uopšte?

Prvo da razjasnimo šta znači kada je igrica u prvom i trćem licu.

First Person

Kada kažemo da je igra u prvom licu (iliti da se igra iz prvog lica) mislimo na to da je kamera pozicionirana negde u predelu očiju karaktera u igrici – ono što vidi karakter vidi i igrač. „Prvo lice“ je uzeto kao bukvalni prevod od engleskog naziva „First person“.

Da bi igrica bila u prvom licu tačka posmatranja mora biti postavljena tako da se priča odvija iz ugla karaktera kojim igrač upravlja. U suštini, ako možete reći tokom igranja igre „ja sam uradio/la to i to“ onda je igrica u prvom licu.

igra u prvom licu

Third Person

Ako pak karaktera u igrici gledamo sa leđa onda je to igrica u trećem licu (engl. Third Person). U tom slučaju igrač može reći „ona/on je uradila/o to i to“ misleći na karaktera u igri kojeg vidi na ekranu.

igra u trecem licu

Second Person

I tu dolazimo do glavnog pitanja: kako bi izgledao gejmplej igre iz drugog lica?

U ovom slučaju igrač bi rekao „ti radiš to i to“ misleći na samoga sebe, što je malo teže izvesti nego reći i zbog toga su ovakve igre veoma, veoma retke.

Ipak, postoji jedan dobar primer kako bi izgledalo igranje igre iz drugog lica, a to je jedna misija u igrici „Driver: San Francisko„.

U toj igri postoji jedna misija pod nazivom „The Target“ koja se igra u drugom licu, a zadatak vam je da eleminišete… sebe!

Ukratko o igri

U ovoj igri vi ste policajac koji može da preuzme telo bilo kog vozača zahvaljujući super-moći koju posedujete. Vaš karakter treba da pobedi zlikovca i da bi to odradio odlučuje da se infiltrira u njegov klan i to uradi iznutra.

U ovoj misiji vaš karakter još jednom preuzima telo jednog njihovog člana Ordela kako bi ispunio misiju njegove šefice Lejle. Ideja je: raditi sa Lejlom tako da ništa ne posumnja i na kraju je odvesti u policijski pritvor.

Problem nastaje kada Lejla naredi Ordelu (vama) da prati jedan žuti auto. Ordel pita da li će ih taj auto dovesti do mene, a ona odgovara „To jeste meta“. Kada Ordel ugleda žuti auto shvata da je meta zapravo on (pravi on, tj. vi). I tada kreće misija u kojoj trebate da uhvatite sebe.

Objašnjenje drugog lica

Vi ste u telu drugog karaktera iz igre (Ordel) i pratite sebe (pravog sebe). Kamera je u prvom licu Ordela i na ekranu vidite svog igrača, tj. svoj auto, kojim vi upravljate iz trećeg lica.

Dakle, gledate iz prvog lica sebe i upravljate svojim pravim karakterom iz trećeg lica.

igra iz drugog lica

Zvuči konfuzno? I jeste, zato nema mnogo igrica koje se igraju iz drugog lica.

Da bi se ovo postiglo potrebno je veliko umeće za pozicioniranje kamere tako da uvek na ekranu vidite sebe u trećem licu ali iz prvog lica drugog karaktera kako biste mogli da upravljate svojim karakterom.

Samo u ovakvoj situaciji možete reći „ti radiš to i to“ jer zapravo gledate sebe iz prvog lica kako radite nešto: „ti si skrenuo levo“, „ti si zakočio“… itd.

Ovo je veoma lepo objasnio i demonstrirao jedan Jutjuber, što me je i inspirisalo da napišem ovaj članak. On je još pokušao da „prevari“ igru i u tome uspeo. Pogledajte njegov video:

Ipak, postoji još nekoliko primera kako bi izgledala igra u drugom licu, ali mislim da je ovo najbolji za sada.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *