Od sada možete besplatno igrati 2.500 MS-DOS igrica online!

Ah te MS-DOS igrice koje smo igrali kao deca. Sigurno postoji neka koja vam je ostala u sećanju, a zahvaljujući sajtu „Internet Archive“ moći ćete da je opet zaigrate.

Za one koji nisu upoznati, Internet Archive je neprofitabilna digitalna biblioteka koja besplatno nudi pristup kolekcijama digitalnih materijala, kao što su sajtovi, programi, igrice, muzika i video, javno dostupne knjige…

Inače, i ovaj blog je u toj arhivi od 2012. godine: sn.rs/wwjto

Najnoviji update stiže iz ove organizacije i donosi nam kolekciju od čitavih 2.500 MS-DOS igrica koje je moguće igrati direktno u veb-pregledaču! Ovo je izvodljivo zahvaljujući DOS BOX alatu, a o kojem sam pisao davno.

Igrica ima zaista mnogo, a među njima su dobro poznati naslovi: Doom, Jurissac Park, Alone in the Dark, Prince of Persia, Mortal Kombat, Shadow Warrior, Duke Nukem 3D, Oregon Trail, SimCity, The Lost Vikings, The Elder Scrolls Adventures: Redguard, Redneck Rampage, i mnogi drugi.

doom 2 ms-dos online

Internet Archive se trudi još od 2015. godine da očuva stare klasik igrice. U 2016. godini dodali su naslove iz Windows 3.1 ere, a sada su dodali najveću kolekciju igrica ikada – 2.500 iz MS-DOS ere.

Džejson Skot, Internet Archive Software kustos, napisao je na blogu sajta: „Još nekoliko hiljada DOS igrica je dostupno na Internet Archive! Još od naše inicijalne objave 2015. godine, dodavali smo s vremena na vreme nove igrice u kolekciju, ali ovo će biti naš najveći update do sada“.

Iako ne radi svaka igrica perfektno i glatko, svakako je veoma lep gest sa njihove strane i nadam se da ćete uživati u igricama kao nekada.

Ako želite da vidite kompletnu kolekciju (6.938 igrica) posetite ovaj link: sn.rs/ev1xh

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *