Kako promeniti operatera (postpaid na prepaid)?

Promena operatera je omogućena i u Srbiji pre nekoliko godina, i proces nije baš komplikovan. Ipak, korisnici se mogu zabuniti, pogotovo kada žele da pređu kod drugog operatera sa postpaid tarife na prepaid.

U ovom članku ću napisati kompletan postupak i na šta obavezno obratiti pažnju, kao i koji su to dodatni troškovi koje ćete platiti.

Šta vam je potrebno

  • Lična karta
  • Izmireni postpaid računi
  • Vreme i strpljenje

Postupak

Pre podnošenja zahteva

Prvo je potrebno da nekoliko dana pred istek postpaid ugovora odete kod trenutnog operatera da se raspitate da li su svi računi proknjiženi. Bez obzira što ste vi platili račune sve uredno, može se desiti da nešto nisu rasknjižili (neračunajući poslednji).

U mom slučaju nije bio rasknjižen račun od pre pet meseci, a nisam ni znao. Onaj njihov portal za plaćanje i pregled računa nije nikada radio (za te 3-4 godine koliko sam bio korisnik) pa svakako nisam mogao da se uzdam u njega. Dakle, provera lično i jedino tako ćete biti sigurni.

Zatim, kada ugovorna obaveza istekne, platite i poslednji račun. Najbolje bi bilo da platite online ukoliko imate mogućnost da ne biste čekali da vam i taj račun stigne pa dok platite i oni proknjiže… prođe dosta vremena.

Kada vam proknjiže i taj račun onda odete kod drugog operatera da podnesete zahtev za prenos broja kod njih.

Podnošenje zahteva

Kod starog operatera ne morate ići, oni vam automatski neće produžiti ugovor ali će vam ukinuti sve popuste ukoliko ste ih imali. Recimo: ukoliko ste plaćali pretplatu bez mobilnog uređaja 30% manje, sada će vam početi naplaćivati novi mesec po punoj ceni bez ugovorne obaveze.

Za podnošenje zahteva kod novog operatera potrebno je dati ličnu kartu i broj telefona koji želite da prenesete. Navedite da želite da pređete kod njih kao prepaid korisnik.

Oni će podneti zahtev i ceo proces traje 10-15 minuta. Dobićete novu karticu, sa nekim random brojem koji nije ni bitan, i ugovor da potpišete. To nije postpaid ugovor već potvrda da ste kod njih i da koristite njihovu karticu.

Ukoliko neki od postpaid računa nije plaćen i/ili proknjižen, dobićete istog trenutka automatsku SMS poruku od sistema da je prenos broja odbijen. U tom slučaju sačekajte da se svi računi proknjiže pa opet podnesite zahte. Ukoliko ne dobijete SMS odmah, znači da je sve ok i sledi period čekanja.

Ja sam čekao otprilike 5 dana da mi jave status prenosa broja, i onda još nedelju dana da započnu prenos. Kada je prošlo sve to, dobio sam SMS u kojem je bilo precizirano vreme u koje će se prenos desiti i nakon čega sam trebao da ubacim novu karticu (to je bilo u 3 ujutru inače).

I ostaje vam još samo to – da čekate. Pratite SMS poruke i kada vam napišu kada da ubacite novu karticu – vi to uradite.

Nakon prenosa broja

Sada ste i zvanično i tehnički prešli u drugu mrežu. Možete nastaviti da koristite stari broj u novoj mreži u prepaid tarifi. Broj vam ostaje isti zajedno sa prefiksom. Recimo ako ste imali broj 064/1234567 i prešli ste u VIP ili Telenor, ostaće vam 064/1234567 broj komplet sa prefiksom 064.

Ceo taj proces će trajati oko dve nedelje što znači da ćete vi još dve nedelje biti kod starog operatera pod neobaveznim postpaid ugovorom. To opet znači da ćete dobiti još jedan račun od njih za te dve nedelje za koji će vam računati 100% cene ugovorne obaveze, ali samo za te dve nedelje (dakle (100% cena / 30)*broj dana).

Primer: ukoliko ste plaćati 1.500 din paket, a puna cena je bila 2.000 din, vi ćete za 14 dana platiti: (2000/30)*14 = 933 din.

Ovo mora tako jer ne možete podneti zahtev za prenos broja PRE isteka ugovorne obaveze jer niste platili sve račune (a ne možete da ih platite jer vam ih nisu sve izdali).

Takođe ne smete ni raskinuti ugovor kod prethodnog operatera jer ćete izgubiti broj! Ja sam to hteo pa su mi rekli iz korisničke službe (ali i na šalteru) da ću izgubiti broj u tom slučaju. Dakle, samo odete kod drugog operatera i podnesete zahtev za prenos i broj će vam biti sačuvan sigurno. Prethodni operater ne mora ništa ni da zna.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Možda je jednostavniji odmah preći na pripejd kod starog operatera pa onda prebaciti broj na drugog operatera. U tom slučaju nema potrebe plaćati račun posle raskida ugovora.

    • Ja sam upravo tako uradio! Zbog neazurnosti sa knjizenjem racuna trazio kod starog opretatera da me prebace na prepaid (sto je garancija da su svi racuni izmireni) i odmah, po dobijanju prepaida, podneo zahtev za prenos broja kod drugog operatera! Za dva dana stigao sms sa odobrenjem i uputstvom za dalje postupanje!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *