Kako preuzeti .webp sliku sa interneta u .png formatu?

WebP je relativno novi format za slike koji je kreiran za veb. Idealan je iz razloga što nudi najbolji mogući kvalitet slike za određeni broj bajtova.

Poređenja radi, WebP slike bez gubitka kvaliteta (lossless) u proseku zauzimaju 26% manje memorije od PNG. WebP slike sa gubitkom kvaliteta (lossy) u proseku zauzimaju 25-34% manje memorije od ekvivalentne JPEG slike po SSIM indeksu.

Pored toga, WebP podržava alfa kanal, tj. transparentnost, baš kao i PNG, po ceni od svega 22% više bajtova. U slučajevima gde je RGB kompresija sa gubitkom kvaliteta prihvatljiva, može se koristiti lossy WebP sa transparentnim slojem takođe. Više o WebP formatu slike možete pročitati na zvaničnom sajtu.

Dakle , WebP je svakako bolji izbor za veb mastere jer može uštedeti dosta prostora na serverskim diskovima i to bez gubitka na kvalitetu.

Problem za korisnike je što se te slike ne mogu otvoriti u računaru, barem ne bez instalacije dodatnih alata. Uz to, ne mogu se importovati u sve alate za obradu slika.

Ako vaš veb pregledač podržava WebP format, kao i sajt sa kojeg želite da preuzmete sliku, onda ćete morati da preuzmete sliku u tom formatu.

Ipak, postoji rešenje za ovo u vidu dodatka za Chrome i online konvertora.

Chrome dodatak

Ukoliko želite prosto rešenje, onda vam preporučujem Chrome dodatak pod nazivom „Save Image As PNG„.

Kada instalirate dodatak dovoljno je da kliknete desnim klikom na sliku u WebP formatu (ili bilo kom drugom) i izaberete opciju „Save Image As PNG“.

sacuvaj webp u png

Slika će biti konvertovana u PNG i pitaće vas gde želite da je sačuvate.

Online konvertor

Ukoliko ne koristite Chrome, ili prosto ne želite da instalirate dodatak, onda preporučujem besplatan online konvertor „Cloudconvert„.

Dovoljno je da odete na OVAJ link, izaberete WebP sliku iz računara i kliknete crveni taster „Start conversion“.

konvertuj webp u png

I to je to, veoma jednostavno, zar ne?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *