Kako preuzeti .webp sliku sa interneta u .png formatu?

1

WebP je relativno novi format za slike koji je kreiran za veb. Idealan je iz razloga što nudi najbolji mogući kvalitet slike za određeni broj bajtova.

Poređenja radi, WebP slike bez gubitka kvaliteta (lossless) u proseku zauzimaju 26% manje memorije od PNG. WebP slike sa gubitkom kvaliteta (lossy) u proseku zauzimaju 25-34% manje memorije od ekvivalentne JPEG slike po SSIM indeksu.

Pored toga, WebP podržava alfa kanal, tj. transparentnost, baš kao i PNG, po ceni od svega 22% više bajtova. U slučajevima gde je RGB kompresija sa gubitkom kvaliteta prihvatljiva, može se koristiti lossy WebP sa transparentnim slojem takođe. Više o WebP formatu slike možete pročitati na zvaničnom sajtu.

Dakle , WebP je svakako bolji izbor za veb mastere jer može uštedeti dosta prostora na serverskim diskovima i to bez gubitka na kvalitetu.

Problem za korisnike je što se te slike ne mogu otvoriti u računaru, barem ne bez instalacije dodatnih alata. Uz to, ne mogu se importovati u sve alate za obradu slika.

Ako vaš veb pregledač podržava WebP format, kao i sajt sa kojeg želite da preuzmete sliku, onda ćete morati da preuzmete sliku u tom formatu.

Ipak, postoji rešenje za ovo u vidu dodatka za Chrome i online konvertora.

Chrome dodatak

Ukoliko želite prosto rešenje, onda vam preporučujem Chrome dodatak pod nazivom „Save Image As PNG„.

Kada instalirate dodatak dovoljno je da kliknete desnim klikom na sliku u WebP formatu (ili bilo kom drugom) i izaberete opciju „Save Image As PNG“.

sacuvaj webp u png

Slika će biti konvertovana u PNG i pitaće vas gde želite da je sačuvate.

Online konvertor

Ukoliko ne koristite Chrome, ili prosto ne želite da instalirate dodatak, onda preporučujem besplatan online konvertor „Cloudconvert„.

Dovoljno je da odete na OVAJ link, izaberete WebP sliku iz računara i kliknete crveni taster „Start conversion“.

konvertuj webp u png

I to je to, veoma jednostavno, zar ne?

Povezano:
1 komentar
  1. dsc kaže

    Pozdrav, imam pitanje kako da podesim automatski prevodjenje sa drugog jezika na Srpskom na mesindzeru?

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.