Windows 10 krije novi File Manager (+kako ga otvoriti)

Windows File Manager (većini poznat kao „My Computer“) je oduvek imao manje-više isti dizajn. Ali to više neće biti slučaj izgleda jer je jedan Reddit korisnik otkrio potpuno novi File Manager koji je u izradi.

Novi menadžer fajlova je rađen prema UWP (Universal Windows Platform) standardu, tj. kao aplikacija. MS polako prebacuje sve svoje osnovne programe na UWP, pa je logično da i menažer fajlova nekada bude prebačen.

Da biste došli do ovog novog izgleda menadžera fajlova potrebno je izvršiti samo jednu komandu.

Dakle, otvorite standardni menažer fajlova i u traku za unos putanje nalepite sledeće:

shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App
windows file manager new

Kada otvorite tu putanju pojaviće se zasebno novi File Manager, a uporedo možete koristiti i stari.

windows file manager new

Ova komanda će samo pokrenuti zasebni File Manager, neće zameniti trenuti, i ostaće aktivan sve dok ga ne zatvorite.

Ako pak želite da ga koristite stalno, onda ga možete prosto zakačiti na start i odatle pokretati.

Kao što možete videti novi menažer fajlova nema skoro ništa od opcija i fali pola interfejsa. Tu su neke osnovne opcije kao što je „Properties“, ali i kada to otvorite možete videti tek par informacija.

Pored toga možete sortirati rezultate, menjati prikaz (grid / lista), pretražiti, promeniti ime, označiti, kreirati folder i nalepiti druge fajlove ili foldere.

Dok sam vršio testiranja nailazio najviše na probleme prilikom navigacije. Otvaranje foldera je vema sporo, a nekada se desi da neće ni da se otvori dok ne kliknem negde sa strane.

Sve u svemu, dizajn mi se dopada, kao i kod svake druge UWP aplikacije, i jedva čekam da završe sve. Kako se vama čini?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Je li taj novi File Manager konacno poceo da u rezimu Details, pod stavkom Size, prikazuje i velicinu foldera ili i dalje prikazuje samo velicine fajlova?

  2. kao kad sa devojke spadne 1kg šminke, skoro nikako suviše je prazan valda će finalna verzija izgledati bolje (10 sekundi)

    • Da, sve opcije će biti prebačene. Pa recimo pogledaj kalkulator na Windows 7 i ovaj novi na Windows 10 pa ćeš steći neki bolju sliku. Mislim da će na kraju to biti sve super :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *