Windows 10 krije novi File Manager (+kako ga otvoriti)

3

Windows File Manager (većini poznat kao „My Computer“) je oduvek imao manje-više isti dizajn. Ali to više neće biti slučaj izgleda jer je jedan Reddit korisnik otkrio potpuno novi File Manager koji je u izradi.

Novi menadžer fajlova je rađen prema UWP (Universal Windows Platform) standardu, tj. kao aplikacija. MS polako prebacuje sve svoje osnovne programe na UWP, pa je logično da i menažer fajlova nekada bude prebačen.

Da biste došli do ovog novog izgleda menadžera fajlova potrebno je izvršiti samo jednu komandu.

Dakle, otvorite standardni menažer fajlova i u traku za unos putanje nalepite sledeće:

shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App
windows file manager new

Kada otvorite tu putanju pojaviće se zasebno novi File Manager, a uporedo možete koristiti i stari.

windows file manager new

Ova komanda će samo pokrenuti zasebni File Manager, neće zameniti trenuti, i ostaće aktivan sve dok ga ne zatvorite.

Ako pak želite da ga koristite stalno, onda ga možete prosto zakačiti na start i odatle pokretati.

Kao što možete videti novi menažer fajlova nema skoro ništa od opcija i fali pola interfejsa. Tu su neke osnovne opcije kao što je „Properties“, ali i kada to otvorite možete videti tek par informacija.

Pored toga možete sortirati rezultate, menjati prikaz (grid / lista), pretražiti, promeniti ime, označiti, kreirati folder i nalepiti druge fajlove ili foldere.

Dok sam vršio testiranja nailazio najviše na probleme prilikom navigacije. Otvaranje foldera je vema sporo, a nekada se desi da neće ni da se otvori dok ne kliknem negde sa strane.

Sve u svemu, dizajn mi se dopada, kao i kod svake druge UWP aplikacije, i jedva čekam da završe sve. Kako se vama čini?

Povezano:
3 komentara
 1. Aleksandar kaže

  Je li taj novi File Manager konacno poceo da u rezimu Details, pod stavkom Size, prikazuje i velicinu foldera ili i dalje prikazuje samo velicine fajlova?

 2. David kaže

  kao kad sa devojke spadne 1kg šminke, skoro nikako suviše je prazan valda će finalna verzija izgledati bolje (10 sekundi)

  1. Stefan Marjanov kaže

   Da, sve opcije će biti prebačene. Pa recimo pogledaj kalkulator na Windows 7 i ovaj novi na Windows 10 pa ćeš steći neki bolju sliku. Mislim da će na kraju to biti sve super :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.