Windows 10: kako kreirati lokalni nalog prilikom instalacije?

Ukoliko pokušate da instalirate Windows 10 1903 verziju (majsko ažuriranje) onda ćete naići na problem – nema opcije za lokalni nalog. Microsoft se zaista trudi da natera korisnike da se prijave u Windows 10 pomoću svog Micorosft naloga, i ovo je rezultat tog napora.

Ipak, postoji način da se kreira lokalni nalog prilikom inicijalnog podešavanja sistema, a sada ću vam i pokazati kako.

Windows 10 Home

Ukoliko imate Home verziju Windows 10 sistema, onda opciju za kreiranje lokalnog naloga nećete naći nigde na ekranu prilikom instalacije.

Da biste videli tu opciju morate diskonektovati računar sa interneta kompletno!

Ukoliko imate PC i povezani ste direktno kablom na router, samo izvucite taj kabel iz računara.

Ukoliko imate laptop, samo preskočite povezivanje na WiFi kada vas sistem to pita u toku instalacije. Možete čak i onemogućiti internet pritiskom „Fn“ tastera u kombinaciji sa još nekim (u zavisnosti od toga koji model imate).

Ukoliko ste već stigli do ekrana u kojem se od vas traži da se prijavite na MS nalog, nakon što ste se diskonektovali sa interneta samo kliknite taster za nazad (gornji levi ugao).

windows 10 lokalni nalog

Sada ćete videti poruku „Something went wrong“ – što je dobar znak. U donjem desnom uglu ekrana će se pojaviti taster „Skip„. Kliknite taj taster kako biste nastavili sa kreiranjem lokalnong naloga.

windows 10 lokalni nalog

Windows 10 Pro

Ukoliko pak imate Pro verziju Windows 10 sistema onda je proces malčice jednostavniji.

U ovom slučaju ne morate diskonektovati računar sa mreže, možete izabrati „Domain Join“ opciju. Možda nikada ne biste rekli da je ta opcija za to, ali pomoću nje ćete zapravo kreirati lokalni nalog.

Ukoliko iz nekog razloga nemate tu opciju, onda možete uraditi isto što moraju korisnici Home verzije sistema.

Ukoliko ne uspe…

Ako niste uspeli da kreirate lokalni nalog prilikom instalacije, onda kreirajte privremeni Microsoft nalog pa se prijavite sa njim. Kasnije možete u podešavanjima računara prebaciti nalog na lokalni i odjaviti se sa Microsoft naloga.

Dakle, otvorite podešavanja (Win + i), izaberite „Account“ pa „Your info„. Sada sa desne strane kliknite na „Sign in with a local account instead„.

windows 10 lokalni nalog
Izvori: 1. howtogeek 2. pcmag
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Ma tako je i na Windows 8.1.Ja inace taj Windows 10 dok god ne moram necu da koristim jer je to monstrum nevidjeni.Dva registrovana W 10 pro sam bacio jer sam ostao bez maticni ploca na pc.

  2. A ako pak ukucaš wifi password i pita te za Login na M$ a to ne želiš da uradiš, onda ne vredi ni back dugme, već samo restart računara, ulazak u BIOS, disable WiFi-a i ponovno pokretanje računara, tek tada nudi opciju za lokalni nalog :) Testirano pre 4-5 dana :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *