1.000 puta slao isti video na Youtube – ovo je rezultat!

Možete snimiti 8K video koji će težiti više gigabajta, ali kada ga upload-ujete na Youtube on će biti kompresovan i izgubiće na kvalitetu. Ovo se dešava uvek i za svaki video jer Youtube mora da uštedi resurse i vaš internet protok.

Ipak, da li je primetan taj gubitak kvaliteta? Istina je, vi možete podesiti 8K rezoluciju u Youtube plejeru, ali da li to nije onaj izvorni kvalitet. Youtube primenjuje algoritme za kompresiju koji značajno smanjuju veličinu video fajla, a tek malo degradiraju kvalitet.

Degradacija je, dakle, minimalna ali kada se nagomila primeti se itekako. Koliko tačno? Da biste to videli morate uraditi re-upload istog snimka više puta.

Upravo to je uradio poznati Youtube kreator Marques Brownlee.

On je snimio video dužine 31 sekund u 8K rezoluciji. Zatim je taj video poslao na Youtube, pa preuzeo pomoću ugrađenog alata, pa ponovo poslao… i tako čitavih 1.000 puta! Rezultat? Pogledajte i sami.

#1 video:

#50 video:

#1000 video:

Kao što možete videti, nakon hiljaditog slanja video je neupotrebljiv. Zapravo, video je postao neupotrebljiv mnogo ranije, tek nakon nekoliko ponovljenih slanja.

Ispod ću linkovati nekoliko videa, a na njegovom eksperimentalnom kanalu možete pronaći svih 1.000 videa.

Video #1: https://youtu.be/GZwrShjqsS4
Video #2: https://youtu.be/HbzFXFqvOxg
Video #5: https://youtu.be/wiFh6B654gQ
Video #10: https://youtu.be/Zui9Dbjgt38
Video #20: https://youtu.be/iYKK0Yp6ok4
Video #50: https://youtu.be/8VAW1DKttMY
Video #100: https://youtu.be/zIp5N3cTNVk
Video #200: https://youtu.be/E0e6fbjDv5Q
Video #500: https://youtu.be/P2V2pWnsIoU
Video #1000: https://youtu.be/mfNM8C-dZ9I

On zapravo nije prvi Youtube kreator koji je uradio ovakav eksperiment. Još jedan korisnik je uradio isti eksperiment pre 10 godina. Jedina razlika je u tome što je taj video bio u 480p rezoluciji.

Bez obzira na to u kojoj rezoluciji i kog kvaliteta je originalni video, nakon što uradite re-upload tog istog snimka više puta kvalitet će degradirati značajno.

Zato, ukoliko planirate da šaljete video snimke na Youtube, uvek čuvajte original u računaru (i kompletan projekat) u slučaju da želite da izmenite i/ili uradite re-upload kasnije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Dobar dan, Stefane. Hvala za video. Ako uradim reupload videa na istom linku, da li cu izgubiti lajkove i preglede za taj video?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *