Novi Adobe alat prepoznaje da li je lice fotošopirano! (video)

0

Svake godine Adobe predstavi neki novi zanimljiv eksperimentalni alat na svojoj Max konferenciji. Ove godine imali smo prilike da vidimo kako radi najnoviji alat „About Face„.

Taj alat može da proceni da li je lice neke osobe bilo fotošopirano, ali i koji deo lica ukoliko jeste.

Za razliku od drugih alata, ovaj ne gleda celu sliku kao celinu već posmatra svaki piksel ponaosob. Dakle, ne radi se o tehnologiji prepoznavanja lica već o sasvim novoj koju Adobe razvija.

Zahvaljujuću ovom pristupu, alat može kreirati mapu lica i označiti koji delovi su u kojoj meri menjani – tzv. Heat Map.

Najbolje detektuje alatku iz Fotošopa „Liquify“ pa tako može prepoznati ukoliko su pikseli pomerani, prošireni, suzbijeni…

Ali, to nije sve što ovaj alat ume! Kada detektuje izmenjane piksele i generiše Heat Map, alat može vratiti originalnu sliku tako što će uraditi suprotno od onog šta je uradio Liquify alat. Impresivno zar ne?

S obzirom na to da živimo u svetu lažnih vesti, naslova, slika, DeepFake tehnologije… ovaj alat će biti veoma koristan u suzbijanju tih lažnih vesti i slika.

Svakako pogledajte video snimak sa konferencije gde su demonstrirali mogućnosti „About Face“ alata.

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.