Kako izmeriti površinu u Google mapama?

Google mape kriju mnogo zanimljivih i korisnih opcija (o kojima redovno pišem), a jedna od njih jeste merenje udaljenosti i površine neke oblasti.

Ako posetite Google mape preko računara imaćete nekoliko zanimljivih opcija pod desnim klikom. Dakle, kliknite desnim tasterom miša negde na mapu i videćete meni sa dodatnim opcijama.

U tom meniju sa opcijama na samom kraju ćete videti stavku „Measure distance„.

Ova opcija vam omogućava da veoma lako i brzo izmerite rastojanje između dve tačke na planeti vazdušnom linijom.

Dovoljno je da kliknete desnim tasterom miša na početnu tačku merenja, izaberete „Measure distance“ i zatim levim klikom dodate tačke.

google mape povrsina

Sada ćete videti rastojanje između svake tačke, kao i ukupno rastojanje od prve do poslednje.

Pomoću te iste opcije možete izmeriti i površinu. Potrebno je samo zatvoriti konturu koju ste kreirali dodavajući tačke.

Dakle, zadajte početnu tačku, dodajte još tačaka, i na kraju poslednju tačku stavite tačno tamo gde ste prvu stavili. Time ćete zatvoriti konturu i Google će vam izračunati površinu.

Proračun površine, kao i distance od prve do poslednje tačke, možete videti u odeljku na dnu ekrana.

google mape povrsina

Ukoliko želite da izmenite konturu, možete prevući postojaće tačke na neku drugu lokaciju.

Ukoliko želite da ponovo otvorite konuru i nastavite da dodajete tačke, samo uhvatite i prevucite poslednju tačku negde drugde i onda možete nastaviti da dodajete nove tačke levim klikom.

Ako pak želite da obrišete neku tačku, samo kliknite levim klikom na nju.

Da obrišete sve, kliknite desnim klikom negde i izaberite poslednju opciju „Clear measurement“.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *