Kako omogućiti desni klik na bilo kom sajtu?

2

Dešava se da administratori sajtova onemoguće desni klik i kopiranje teksta na svom sajtu. Razlog za to znaju samo oni, a korisnici uglavnom odu sa sajta kada to primete.

Razlog za postavljanje te skripte je uglavnom zabrana kopiranja teksta. Da, to će sprečiti možda 1% korisnika da kopira tekst jer ako neko želi nešto da kopira to će i uraditi. Čim se sajt izrenderovao u veb pregledaču znači da je kopiranje moguće, samo treba par poteza više nego inače ukoliko je ova zabrana postavljena.

Jedan od načina jeste isključivanje JavaScript-e za taj sajt, ali to treba ostaviti kao poslednju opciju jer će se možda čitava funkcionalnost sajta pokvariti. Drugi način je kopiranje iz izvornog koda stranice (engl. source code), ali to je malčice komplikovano za prosečne korisnike.

Rešenje

I rešenje nam dolazi u vidu Chrome dodatka.

(Čoveče, danas postoji Chrome dodatak za sve šta nam padne na pamet, pa i za skraćivanje linkova, wink wink).

Dodatak se zove „Enable Right Click“ i radi upravo to – omogućuje desni klik na bilo kom sajtu.

Kada instalira ovaj dodatak u gornjem desnom uglu veb pregledača videćete novu ikonicu.

Idite na sajt koji je blokirao desni klik i kliknite na tu ikonicu. Zatim kliknite opciju „Enable Right Click„.

omoguci desni klik tut

Ukoliko to ne pomogne, probajte drugu opciju „Ultimative mode“. Ukoliko ne pomogne ni to, onda morate isključiti JS za taj sajt klikom na treću opciju „Disable JavaScript“.

Ovaj dodatak će omogućiti desni klik na bilo kom sajtu, ali će takođe omogućiti i selektovanje teksta ukoliko je i to bilo blokirano.

Povezano:
2 komentara
  1. Milojko kaže

    Može i držanjem tipke SHIFT.

  2. Slobodan kaže

    Koristan članak kao i uvek, hvala! :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.