SBB iskustva (redovno ažuriram)

Nakon što se MTS nije udostojio 2 meseca da mi uvede fiksnu liniju za ADSL internet, morao sam da izaberem SBB jer mi je to bila jedina druga (koliko-toliko) normalna opcija.

U ovom članku ću napisati svoja iskustva sa ovom kompanijom i njihovim uslugama. Pošto sam njihov korisnik tek nešto kratko (od marta 2019.) ovaj tekst ću vremenom dopunjavati sa novim iskustvima (ukoliko dođe do promene).

Pozitivno

Update (21.10.2022.): Trebao sam da prebacim paket na drugu adresu zbog selidbe i na drugoj adresi nije bila ista infrastruktura – bila je optika. Super, žena na šalteru sve lepo objasnila, rekla da ide novi ugovor, opet imam popust, i dobijem bolji (stabilniji) net jer je optika. Zvali sutradan na telefon da pitaju može li sledećeg dana da dođu – brzi su, nema šta. Zakažem, dođu u minut tačni kao i uvek, sve povezali, podesili, radi, hvala lepo, svako dobro – rešeno! Još jedno lepo iskustvo i sa korisničkom i sa tehničkom podrškom. Inače, u odnosu na prošli update net je ubrzan opet (ista cena) sa 150 na 200 Mbps.

Update (31.08.2020.): Pre izvesnog vremena su povećali brzinu na 150Mbps besplatno. To bih stavio u pozitivno jer sam iz NS, ako ste iz mesta gde nemaju taj „giga net“ onda vam ovo ne znači mnogo.

Još bih doda da za ovih godinu dana nisam imao većih problema. Net je nestajao možda par puta na kraći period. Brzina je bila konstantna, bez primetnih padova.

Originalni tekst:

Odmah na početku bih izdvojio brzinu intervencije kada sam im rekao da želim da postanem njihov korisnik. Pošto sam bez neta bio 2 meseca pitao sam ih da li mogu što pre doći, i rekli su da mogu. Došli su sutradan – u nedelju! Sve su postavili relativno brzo i imao sam signal odmah.

Druga pozitivna stvar jeste brzina interneta i mali ping. Ranije sam bio blizu ADSL stanice i signal mi je bio iznad svakog proseka, ali nije bio dovoljno dobar kao sada. Ping nije išao ispod 8 dok kod SBB-a ping ne ide iznad 4. Net jeste dovoljno brz čak i u najmanjem paketu, ali kada se uzme u obzir cena celog paketa onda i nije baš jeftino (više o tome ispod).

Dalje: korisnička podrška im je… pa ok je. Nije ništa specijalno ali se ne čeka dugo na telefonu (barem ja nisam ovih 10-ak puta), tehnički tim im je dosta stručan i dobijam uvek stručne i opširne odgovore i uglavnom su ljubazni. Nisam do sada imao potrebe da ih zovem da dođu, ali znam iz iskustva drugih korisnika da je to veoma bolno iskustvo. Videćemo vremenom.

Sviđa mi se takođe što nema mnogo promo obaveštenja koja iskaču na TV-u kada se uključi resiver. Dodao bih još da mi se dopada što se ta promocija može lako skloniti i teško se može slučajno aktivirati. Kod Orion-a to nije bio slučaj pa se promocija aktivira šta god pritisnuo! Svaki put sam morao da ih zovem i šaljem snimak kao dokaz da nisam aktivirao ništa jer mi nisu verovali (što sam napisao u ovom članku).

Još jedno prijatno iznenađenje je bilo kada sam dobio HBO Go besplatno na 3 meseca, tj. svi korisnici su dobili. Ne znam koliko često poklanjaju neke pakete ali eto, lepo od njih.

Pohvalio bih i njihovu EON aplikaciju i generalno ceo taj sistem. Nemam EON box ali imam mogućnost korišćenja tih usluga i aplikacija. Ovde postoji jedno ograničenje koje me nervira, a o tome ću u sekciji o negativnom iskustvu.

Negativno

Na prvom mestu: novi korisnici su svi iza CGNAT i nemaju javne IP adrese! Ovo me je veoma iznerviralo i stavio sam kao najveću manu. Šta ovo znači zapravo? Znači da ne možete pristupiti kućnom netu (i sadržaju) na daljinu! Da biste to mogli, morate doplaćivati mesečno 600 din za statičku IP adresu. Ja razumem da je nestašica IPv4 adresa, ali onda neka ponude opciju stručnijim korisnicima da zatraže aktiviranje javne dinamičke IP adrese, a podrazumevano stave CGNAT. Veoma, veoma veliki minus!

Drugo: net puca s vremena na vreme. Prekidi ne traju dugo ali su dovoljni da mi prekinu rad na računaru ili diskonektuje sve pametne uređaje sa mreže. Net kod SBB-a puca često i to sam znao, svaki korisnik se na to žali i po tome su verovatno najpoznatiji. Ali za sada je podnošljivo. U odnosu na ADSL koji sam imao, puca otprilike 4x češće. Primetio sam da svaki, ali svaki, put kada sam zvao podršku prvo je išlo obaveštenje o prekidu na nekoj lokaciji.

Ne znam iz kog razloga ali s vremena na vreme, bez ikakvog razloga, čak i kada ne pukne net, uređaji se međusobno ne vide u lokalnoj mreži. Recimo, ne mogu sa telefona da kastujem na Chromecast, ili ne mogu da nađem računar sa telefona ako bih želeo da koristim remote desktop aplikaciju. Čudan problem i teško ga je namerno izazvati pa ne mogu ni da prijavim to kao kvar. Problem se reši prostim restartom rutera.

Četvrto: cena. Skupi su i tačka. Meni nisu skupi ali jesu kada se uporede sa drugim provajderima. Razlog visoke cene jeste, pored bahatosti, i ta osnovna pretplata za TV od oko 1.000 dinara.

Odmah da se nadovežem: uslovljavaju korisnike da plaćaju TV priključak da bi imali net. Verujem da je to ograničenje u vidu tehnologije i načina na koji se internet signal distribuira korisnicima, ali onda neka umanje pretplatu na Net za cenu TV-a.

Dalje: EON se može gledati samo iz Srbije (slika). Znači: ako ste u Srbiji i imate domaće TV kanale gde god da se okrenete, onda možete gledati i preko telefona, tableta pomoću EON aplikacije… Ako pak niste u Srbiji i nemate domaće TV kanale, onda ne možete gledati ni EON. Pa onda mi EON ni ne treba.

Zatim bih napomenuo da SSH konekcija ka bilo kom serveru na svetu, kod svakog jednog SBB korisnika, puca nakon par minuta. Baš sam testirao ovo: kod više prijatelja (koji su kod SBB-a) sam se povezao na 3 različita servera preko SSH-a, probao više aplikacija i uređaja, i konekcija je pucala uvek nakon par minuta. Ovo je veoma frustrirajuće i dajem im veliki minus zbog toga. Čisto da bih bio siguran uradio sam isto testiranje ali na ADSL konekciji – sve radi bez problema.

Što se tiče njihovog portala i sajta generalno: prijavljivanje na nalog traje večno. Probao sam da se prijavim preko različitih veb pregledača, uređaja, pa i preko zvanične aplikacije – uvek sam čekao po nekoliko minuta! Ne znam zbog čega je to tako ali do sada nisam uspeo da nađem kombinaciju uređaja i podešavanja pomoću koje bih se ulogovao odmah.

Za kraj

To su bila moja dosadašnja iskustva sa ovom kompanijom i njihovim uslugama. Do sada su pretežno negativna iskustva ali videću da li će se popraviti ili pogoršati vremenom.

Kakva su vaša iskustva? Napišite dole u komentaru.

Pročitaj još: MTS iskustva, Orion iskustva.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

9 komentara

 1. Odlicna tehnicka podrska! Problem resen u roku od nekoliko minuta i ljubazan operater mi je objasnio kakav je problem bio u pitanju – sve pohvale!

 2. Poštovanje svima,
  Neću da dužim i komentarišem previše kakav je kvalitet usluge (ne koeistim SBB usluge), međutim, vidim da se vodi polemika oko dostupnosti EON multiscreen aplikacije i dostupnosti tv kanala na istoj. Naime, postoje dve ,,podvrste“ EON aplikacije. Uglavnom, SBB ne pokriva celokupnu teritoriju Srbije, već samo određene (uglavnom veće) gradove ili delove gradova širom Srbije. E, sad, s obzirom na to, imate i podelu korisnika na one koji su unutar SBB mreže i one koji su van SBB mreže. Korisnici koji su pokriveni SBB infrastrukturom imaju mogućnost koršćenja SBB paketa (TV+NET+TEL). Osnova instalacije je dobro poznati COAX kabl. Drugi deo korisnika su oni koji se ne nalaze u delu pokrivenom SBB mrežom. Takvi korisnici imaju mogućnost korišćenja SBB TV paketa (uz EON BOX ili bez njega), jedini preduslov za rad BOX-a ili aplikacije jeste da imaju onternet konekciju BILO KOG operatera. I jedna i druga vrsta korisnika ima mogućnost korišćenja EON aplikacije, ali razlika je u sledećem. Korisnici koji su na SBB mreži (imaju instalaciju SBB coax / gpon), njima na aplikaciji rade svi kanali koje imaju u sklopu paketa na koji su pretplaćeni, ali isključivo na SBB internetu (ili eventualno uz korišćenje MB-a koje imate u sklopu pretplate za mobilni post/prepaid broj, što nikako ne preporučujem jer troši previše podataka). Na internetu ostalih operatera (mts najčešće) kanali koji pripadaju United Media grupi (N1, Nova S, Sport klub, i slično) neće biti dostupni. Kada su u pitanju SBB korisnici koji se NE nalaze na SBB mreži (koriste SBB TV preko ,,tuđeg“ neta), takvim korisnicima će svi kanali biti dostupni na bilo kom internet provajderu (jer, da se ne lažemo bilo bi glupo nekoga iz Zaječara npr. uslovljavati SBB netom, a da u Zaječaru nema SBB mreže). Ovo ,,bilo koji provajder“ se odnosi na teritoriju Srbije. U inostranstvu, iskreno ne znam kako funkcioniše, ali opet, sve zavisi od same države i interneta operatera preko kojeg ste povezani. Znam za različita iskustva (tipa, u ,,komšijskoj“ Grčkoj na EON-u je radilo svega par TV kanala, dok je u Švedskoj na istoj aplikaciji funkcionisao znatno veći broj TV kanala. Sve u svemu, nekome je to OK varijanta, nekome baš i nije, ali svakako da je SBB što se tiče inovacija i ideja predvodnik u Srbiji, i da sama aplikacija EON pruža odlične mogućnosti, koje ni jedan operater ne nudi, čak ni uz doplatu. :)

 3. Da li neko mozda zna koliki je upload na EON paketima? Posto nigde nisam procitao bilo kakav podatak o tome. Hvala

 4. Korisnik sam SBB 10g
  O SBB-sve najbolje.
  Posle goidinu i po dana-Oriona.o kome sve najgore,od danas sam ponovo korisnik SBB.!!
  Mnogo su bolji nego 2017,ponuda,brzina,apsolutno sve
  Pišem kao korisnik-ne kao stručnjak.
  Pola niša je pijavljeno na SBB-nike se ne žali.!!
  Pozdrav.

 5. Ja imam solidna iskustva sa sbb-om,jedino to sto su skuplji,ali razmisljam da predjem na exe,nude mi dobru ponudu,je l’ ima neko mozda iskustva sa njima?

  • Za ovih 8 meseci koliko sam kod njih nisam imao nikakvih problema,pad mreze ili slicno. Imam punu brzinu interneta koju placam tako da moja preporuka.

 6. Meni EON aplikacija radi i na drugim mrezama, jedino na Telekom internetu ne radi N1 i jos poneka stanica, verujem da je to politicki uticaj.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *