SBB iskustva (redovno ažuriram)

59

Nakon što se MTS nije udostojio 2 meseca da mi uvede fiksnu liniju za ADSL internet, morao sam da izaberem SBB jer mi je to bila jedina druga (koliko-toliko) normalna opcija.

U ovom članku ću napisati svoja iskustva sa ovom kompanijom i njihovim uslugama. Pošto sam njihov korisnik tek nešto kratko (od marta 2019.) ovaj tekst ću vremenom dopunjavati sa novim iskustvima (ukoliko dođe do promene).

Pozitivno

Update (21.10.2022.): Trebao sam da prebacim paket na drugu adresu zbog selidbe i na drugoj adresi nije bila ista infrastruktura – bila je optika. Super, žena na šalteru sve lepo objasnila, rekla da ide novi ugovor, opet imam popust, i dobijem bolji (stabilniji) net jer je optika. Zvali sutradan na telefon da pitaju može li sledećeg dana da dođu – brzi su, nema šta. Zakažem, dođu u minut tačni kao i uvek, sve povezali, podesili, radi, hvala lepo, svako dobro – rešeno! Još jedno lepo iskustvo i sa korisničkom i sa tehničkom podrškom. Inače, u odnosu na prošli update net je ubrzan opet (ista cena) sa 150 na 200 Mbps.

Update (31.08.2020.): Pre izvesnog vremena su povećali brzinu na 150Mbps besplatno. To bih stavio u pozitivno jer sam iz NS, ako ste iz mesta gde nemaju taj „giga net“ onda vam ovo ne znači mnogo.

Još bih doda da za ovih godinu dana nisam imao većih problema. Net je nestajao možda par puta na kraći period. Brzina je bila konstantna, bez primetnih padova.

Originalni tekst:

Odmah na početku bih izdvojio brzinu intervencije kada sam im rekao da želim da postanem njihov korisnik. Pošto sam bez neta bio 2 meseca pitao sam ih da li mogu što pre doći, i rekli su da mogu. Došli su sutradan – u nedelju! Sve su postavili relativno brzo i imao sam signal odmah.

Druga pozitivna stvar jeste brzina interneta i mali ping. Ranije sam bio blizu ADSL stanice i signal mi je bio iznad svakog proseka, ali nije bio dovoljno dobar kao sada. Ping nije išao ispod 8 dok kod SBB-a ping ne ide iznad 4. Net jeste dovoljno brz čak i u najmanjem paketu, ali kada se uzme u obzir cena celog paketa onda i nije baš jeftino (više o tome ispod).

Dalje: korisnička podrška im je… pa ok je. Nije ništa specijalno ali se ne čeka dugo na telefonu (barem ja nisam ovih 10-ak puta), tehnički tim im je dosta stručan i dobijam uvek stručne i opširne odgovore i uglavnom su ljubazni. Nisam do sada imao potrebe da ih zovem da dođu, ali znam iz iskustva drugih korisnika da je to veoma bolno iskustvo. Videćemo vremenom.

Sviđa mi se takođe što nema mnogo promo obaveštenja koja iskaču na TV-u kada se uključi resiver. Dodao bih još da mi se dopada što se ta promocija može lako skloniti i teško se može slučajno aktivirati. Kod Orion-a to nije bio slučaj pa se promocija aktivira šta god pritisnuo! Svaki put sam morao da ih zovem i šaljem snimak kao dokaz da nisam aktivirao ništa jer mi nisu verovali (što sam napisao u ovom članku).

Još jedno prijatno iznenađenje je bilo kada sam dobio HBO Go besplatno na 3 meseca, tj. svi korisnici su dobili. Ne znam koliko često poklanjaju neke pakete ali eto, lepo od njih.

Pohvalio bih i njihovu EON aplikaciju i generalno ceo taj sistem. Nemam EON box ali imam mogućnost korišćenja tih usluga i aplikacija. Ovde postoji jedno ograničenje koje me nervira, a o tome ću u sekciji o negativnom iskustvu.

Negativno

Na prvom mestu: novi korisnici su svi iza CGNAT i nemaju javne IP adrese! Ovo me je veoma iznerviralo i stavio sam kao najveću manu. Šta ovo znači zapravo? Znači da ne možete pristupiti kućnom netu (i sadržaju) na daljinu! Da biste to mogli, morate doplaćivati mesečno 600 din za statičku IP adresu. Ja razumem da je nestašica IPv4 adresa, ali onda neka ponude opciju stručnijim korisnicima da zatraže aktiviranje javne dinamičke IP adrese, a podrazumevano stave CGNAT. Veoma, veoma veliki minus!

Drugo: net puca s vremena na vreme. Prekidi ne traju dugo ali su dovoljni da mi prekinu rad na računaru ili diskonektuje sve pametne uređaje sa mreže. Net kod SBB-a puca često i to sam znao, svaki korisnik se na to žali i po tome su verovatno najpoznatiji. Ali za sada je podnošljivo. U odnosu na ADSL koji sam imao, puca otprilike 4x češće. Primetio sam da svaki, ali svaki, put kada sam zvao podršku prvo je išlo obaveštenje o prekidu na nekoj lokaciji.

Ne znam iz kog razloga ali s vremena na vreme, bez ikakvog razloga, čak i kada ne pukne net, uređaji se međusobno ne vide u lokalnoj mreži. Recimo, ne mogu sa telefona da kastujem na Chromecast, ili ne mogu da nađem računar sa telefona ako bih želeo da koristim remote desktop aplikaciju. Čudan problem i teško ga je namerno izazvati pa ne mogu ni da prijavim to kao kvar. Problem se reši prostim restartom rutera.

Četvrto: cena. Skupi su i tačka. Meni nisu skupi ali jesu kada se uporede sa drugim provajderima. Razlog visoke cene jeste, pored bahatosti, i ta osnovna pretplata za TV od oko 1.000 dinara.

Odmah da se nadovežem: uslovljavaju korisnike da plaćaju TV priključak da bi imali net. Verujem da je to ograničenje u vidu tehnologije i načina na koji se internet signal distribuira korisnicima, ali onda neka umanje pretplatu na Net za cenu TV-a.

Dalje: EON se može gledati samo iz Srbije (slika). Znači: ako ste u Srbiji i imate domaće TV kanale gde god da se okrenete, onda možete gledati i preko telefona, tableta pomoću EON aplikacije… Ako pak niste u Srbiji i nemate domaće TV kanale, onda ne možete gledati ni EON. Pa onda mi EON ni ne treba.

Zatim bih napomenuo da SSH konekcija ka bilo kom serveru na svetu, kod svakog jednog SBB korisnika, puca nakon par minuta. Baš sam testirao ovo: kod više prijatelja (koji su kod SBB-a) sam se povezao na 3 različita servera preko SSH-a, probao više aplikacija i uređaja, i konekcija je pucala uvek nakon par minuta. Ovo je veoma frustrirajuće i dajem im veliki minus zbog toga. Čisto da bih bio siguran uradio sam isto testiranje ali na ADSL konekciji – sve radi bez problema.

Što se tiče njihovog portala i sajta generalno: prijavljivanje na nalog traje večno. Probao sam da se prijavim preko različitih veb pregledača, uređaja, pa i preko zvanične aplikacije – uvek sam čekao po nekoliko minuta! Ne znam zbog čega je to tako ali do sada nisam uspeo da nađem kombinaciju uređaja i podešavanja pomoću koje bih se ulogovao odmah.

Za kraj

To su bila moja dosadašnja iskustva sa ovom kompanijom i njihovim uslugama. Do sada su pretežno negativna iskustva ali videću da li će se popraviti ili pogoršati vremenom.

Kakva su vaša iskustva? Napišite dole u komentaru.

Pročitaj još: MTS iskustva, Orion iskustva.

Povezano:
59 komentara
 1. Dijana kaže

  Jel postoji mogućnost da Vas ne zovem na svakih mesec dana da rešite problem sa internetom. 21. Vek je i red bi bio da pružite uslugu kakvu i promovišete. Slika Vas kao preduzeća je dovoljna sto vidim gore negativne komentare i što vi apsolutno ne radite ništa po pitanju poboljšanja usluge. I to je u redu nastavite sa tapkanjem u mestu. Radujem se isteku ugovorne obaveze

 2. damjan kaže

  Internet je jako ocajan,puca redovno,ping ume da poraste i do 10 000,internet koji nestaje na svakih 10 minuta iz cistog mira.Ne preporucujem ovog operatera,sveopsti bezobrazluk, nije vredno para koje se daju.Blagi uzas i tiha jeza.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Ja od poslednjeg update-a na ovom članku nisam imao nijedan prekid niti usporenje, radi 24/7. Ping od 5-8 ms.

 3. Putnik kaže

  Posle godinu dana SBB-a sam presao na MTS BOX 4

  Zapravo ne znam koje je gore iskustvo. Sto sa internetom sto sa ruterima sto sa TVom i tv-box-ovima

  Lista losih je toliko dugacka da mi se ne mili da je pisem. Ali bih voleo da napomenem par stvari:

  – oba servisa (SBB/MTS) pokazuju iste internet simptome, net se gubi na kratko i relativno cesto. Na SBB-u malo cesce nego na MTS-u ali u principu na potpuno isti nacin NEUPOTREBLJIVO za iole ozbiljan rad na daljinu. Mi znamo da je optika manje podlozna na smetnje od koaksa ali to ne vazi za ovu optiku, recimo da je MTS za malu nijansu bolji.

  – ruteri za oba servisa su krs, na njima slabo sta moze da se namesti kako nekom treba (sta znaju glupi korisnici?). MTS je gori. Nisam uspeo ni mrezu da namestim kako mi odgovara.

  – problem sa SSH (vezano za nas IT profesionalce) je isti na oba sistema – NEUPOTREBLJIVO – SSH sesije izbacuju posle kratkog vremena neaktivnosti – takoreci nije moguce raditi sa time. Na jednom od mesta (sa SBB), posle 2 meseca eksperimentisanja, nebrojeno dolazecih ekipa i apsolutno svega promenjenog od centrale do modema i 3 razlicita rutera ispostavilo se da samo najstariji CISCO ruteri rade kako treba sto se SSH tice. Ali njih nema na stoku jer ih ovi iz SBB-a vise gotovo i nemaju.

  – WIFI – ne zna se koji gore radi – prekidi su umnozeni – ne znate da li ne radi WIFI ili Net. Oba servisa ista situacija (spada pod – krs rutere)

  – IRIS TV (MTS android box) – skandalozno, bagovito, na mahove potpuno neupotrebljivo – EON (SBB) za koji sam mislio da je los je duplo bolji od IRIS-a. Barem su neke stvari radile.

  – MTS mobilni – izgleda da MTS smatra da su svi danas sami, ceo paket je smisljen za 1 TV, 1 Mobilni, 1 internet, 1 fixni telefon. Sramota je da ne postoje porodicni paketi. Ne mogu da kazem dovoljno SRAMOTA za servis. MTS ima neke mogucnosti da se nesto podeli ali mora da se malo ubedjuje sa podrskom. I dalje nisam uspeo da dobijem 1 racun za 2 telefona…

  – SBB mobilni – nisam nikad koristio tako da nemam iskustva

  – MTS marketing – to je bila zabava – svi oni sa kojima pricate se ponasaju kao papagaji, ponavljaju informacije koje vec znate i ne trebaju vam a nemaju odgovore na pitanja koje vam trebaju, na kraju napravite desetak propusta jer ste mislili da kupujete jedno a realno kupujete drugo

  Ukratko – NE ZNA SE KO JE VECI PREVARANT.
  Ako ne ocekujete nista specijalno od ovih servisa bice vam OK,

  Ono ste nedostaje u Srbiji je zastita potrosaca i solidarnost izmedju korisnika u smislu da se napravi neko potrosacko telo koje ce da se nosi sa ovim servisima, ako treba i javno i pravno. Na nekim drugim mestima sa mnogo vecim igracima ovakvi korisnicka udruzenja su uspevala da doguraju do nekog fer odnosa izmedju provajdera i potrosaca.

  Pozdrav svima. Samo ujedinjeno mozemo ovo da nesto promenimo.

 4. Katarina kaže

  SBB JE NAJGORI INTERNET KOJI SAM IKADA IMALA. U POSLEDNJIH 5 MESECI SAM ZVALA PREKO 50 PUTA. ZAMENILA SAM MODEM I I DALJE JE INTERNET KATASTROFA. NIKOME NIKAD NE BIH PREPORUČILA SBB. SRAMNO ŠTA PLAĆAM.

  1. Zizi kaže

   Katastrofa
   Cim malo duva vetar,zamrzne se slika
   Nemoguce je gledati
   Strasno!

 5. Ozzy kaže

  SBB, katastrofa…kod njih sam vec 13 godina, prve godine sam stalno zvao servisere, zezao internet, posle je sve bilo ok, cak su bili povoljniji od mts-a i ostalih…medjutim, poslednje 2-3 godine su samo poceli da nadizu cene bezobrazno, a internet je i dalje ostajao 150 mb download, i SAMO 10 mb upload…neko je spomenuo da ne vidi nigde opciju za upload u SBB paketima, a to je zato sto kriju jer su im uzasno male upload brzine! Premium paket mozda ima svega 20 mb upload. Drugo, ping je katastrofa varirao, trece, lazna reklama da EON online mozete gledati sa bilo koje mreze, i kao sto je korisnica vec napomenula, iako sam presao na mts jer mi je istekao ugovor, i otisao krajem meseca da im vratim opremu, i da mi se ne racuna od sl. meseca, kazu ne moze, otkazni rok mesec dana, i moram da platim pun iznos iako sam presao kod drugog operatera? Pljacka i bezobrazluk! Vidim da su mnogi popljuvali mts, ja imam njihov BOX 3 paket sa optikom, vec nedelju dana radi sve savrseno, godinu dana po 1 dinar placam, ima daleko vise ukupnog broja kanala, HD kanala, i internet je dosta brzi! Upload imam cak 160 mb dok je kod SBB-a u premium paketima samo 20 mb! Zato i kriju upload brzine u ponudi. Znaci, i jeftiniji je mts, plus nudi vise i bolje od SBB-a…i ne, nisam njihov covek, bio sam do pre nedelju dana u SBB-u kao sto rekoh 13 godina, ali mts nudi sve bolje, a jeftinije! Cak i najslabiji mts paket ima vise HD kanala nego SBB-ov premium paket!

 6. nikola kaže

  ne daj boze da se leba najeli od ovog sbb toliko los inter net a sve placamo kako treba i kad treba da vas sram bude.Svaki put kad se pozove kazete kvar paaa resite ih visee 2.godine imate neke smetnjeee

 7. Aleksandar kaže

  Ovo je druga godina da koristim vaše internet usluge. Prve godine je bilo „štucanja“, ali ništa toliko strašno, iako ne bi smelo da bude ništa obzirom koliko plaćamo. Druge godine, tj zadnjih par meseci a naročito februar 2021 na kraju kojeg ovo pišem – ovo je očaj živi. Interneta nekad nema i duže od 24 sata (a znate da naplatite i taj dan, ne odbijate od računa), kad vas zovem ujutru, setite se da popravite uveče. A u poslednje dve nedelje nemoguće je skidati išta više od pola sata jer konekcija STALNO puca. A o tome da dobijem brzinu koju plaćam neću ni da pričam. Uvek je bila 20% ispod onoga na šta ste se ugovorom obavezali (a ja ako ne ispunim obaveze, meni će tužba, je l’ da?) a u poslednje vreme jedva hoće i da izmeri.

  Sram vas bilo! Para da vas tužim nemam, iako imam puno pravo – ali ako se nešto radikalno ne promeni u martu, nećete dobiti ni dinara više. Ispunite ono na šta se obavezujete ugovorom, jer i ja i ostali korisnici ispunjavamo svoje obaveze.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Aleksandre, nadam se da razumete da je ovo nezavisni blog i da se ne obraćate SBB-u kroz formu na ovoj stranici :) Pritužbe koje želite da direktno uputite Vašem provajderu pošaljite na njihov email.

 8. Uros kaže

  Ja u 21.veku imam ping 400ms sram da vas bude samo kradete samo ugovor da mi istekne odma menjam operatera sram da vas bude!!!!!!

 9. Stefan kaže

  Ne znam sta je gore kod sbb_a da li internet ili televizija.. Mislio sam da od mts_a nema gore ali ovo je užas.. Cesto nema signala, postoje prekidi, protok interneta na WiFi je haos.. Čim istekne ugovor prelazim bilo gde..

 10. Katarina kaže

  Korisnik sam SBB već 3,5 god, prve 2 godine internet je bio odličan, u poslednjih godinu i po zovem službu na svaka 2-3 dana, počinje da me frustrira koliko je loš internet. Radim od kuće i internet mi je preko potreban. Iskreno, više ne znam ni šta plaćam, kad je internet katastrofa. Sa ove tačke gledišta, mislim da nikome ne bih preporučila SBB.

 11. Marija kaže

  NAJVEĆE LOPUŽE… DRAGO MI JE DA MI JE ISTEKAO UGOVOR SA VAMA… SMRADOVI!!!!! Istekne ti ugovor u Oktobru…NE ŽELIŠ DA GA PRODUŽIŠ!!!….iscimas se da im odneses opremu…. a oni ti naplate i sledeci mesec (bez korišćenja njihovih usluga) jer 30 dana posle isteka ugovora traje kao neki otkazni rok… Zar nije logicno da obavestite klijenta kad mu je ugovor pred istekom i da se trazi produzetak ugovora a ne da nastavite sa naplatom jer nas nista posle ugovora ne vezuje za vas?

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.