10 zanimljivosti o kompaniji Samsung (2. deo)

Samsung je jedna veoma interesantna kompanija i postoji mnogo zanimljivosti o njoj. Pre tri godine sastavio sam listu od 7 zanimljivosti o toj kompaniji, pa ću sada sastaviti spisak od još 10 zanimljivosti za koje možda niste čuli.

#1 Samsung generiše 17% ukupnog GDP-a Južne Koreje

GDP (Gross Domestic Product) je novčana vrednost svih gotovih proizvoda i usluga koje jedna država generiše – SVIH. Samsung generiše 17% te vrednosti godišnje za celu državu Južnu Koreju!

#2 Do sada su prodali 1.000.000.000 Galaxy telefona

Ova cifra je svakako za pohvalu, ali to je samo broj prodatih Galaxy telefona, ne i tableta.

#3 Apple je pokušao da izbriše Samsung iz sveta mobilnih telefona

Apple je više puta tužio Samsung za kopiranje patenata, i Apple je zapravo poznat po tome da tuže druge kompanije dok oni kopiraju Android u 90% slučajeva.

Jednom su tužili Samsung za kopiranje „touch to zoom“ opcije i rasporeda Home stranice u telefonima. Tražili su 2.000.000.000 dolara ali su izašli sa svega 530.000.000 – što je u to vreme bilo bezvredno za Apple.

Još jednom su pokušali da tuže Samsung za kopiranje dizajna njihovih iPad uređaja kada se pojavio Galaxy Tab. Izgubili su i pored toga sudija je odredio da Apple pusti javne reklame u novinama i na internetu u kojima će jasno naznačiti da Samsung nije kopirao iPad – uf.

Bilo je još pokušaja sa namerom da ih sklone sa tržišta pametnih telefona, ali naravno da u tome nisu uspeli, niti će.

#4 Samsung snabdeva Apple

Uprkos tome što su ove dve kompanije rivali, mnogi ne znaju ali Apple ne bi danas imao telefone kakve ima da nije Samsunga. Čitavih 90% OLED ekrana koje Apple koristi u svojim iPhone telefonima proizvodi Samsung.

#5 Samsung zarađuje… mnogo!

Da biste stekli sliku o tome koliko Samsungu lepo ide samo zamislite cifru od 400.000 dolara, i sad zamislite da toliko zarade na svakih 60 sekundi.

#6 Najveća kompanija za izgradnju brodova na svetu

Jedna od Samsungovih kompanija – Samsung Heavy Industries – je najveća kompanija za izgradnju brodova na svetu. Da, brodova, i to najveća. Promo video.

samsung zanimljivosti 2019
Izvor: Samsung Heavy Industries

#7 Samsung je najveći oglašivač na svetu

Prošle godine Samsung je postao vodeća firma po pitanju reklamiranja. Nijedna kompaniija iz bilo koje sfere biznisa u svetu ne troši novac na reklame koliko troši Samsung. To samo govori koliko oni ulažu u svoju kompaniju zapravo.

#8 Drže najviše patenata u USA

U ovom trenutku Samsung ima oko 300.000 aktivnih patenata iz raznih oblasti. Oni su uglavnom prvi imali patente uređaja koje danas koristimo. Recimo, prvi su patentirali savitljive pametne telefone sa ekranom preko celog kućišta.

#9 Samsung je mogao da kupi Android

2004. godine Android je imao problema sa novcem pa su se obratili Samsungu, oni su ih odbili jer nisu videli potencijal u tom OS-u. Samo dve nedelje nakon toga Google je kupio Android.

#10 Samsung ima odeljak za testiranje u Digitalnom gradu

Samsung je kreirao Digitalni grad u kojem se, između ostalog, dizajniraju Galaxy telefoni, a tu je i nastao prvi koncept zakrivljenog ekrana.

U tom gradu imaju i odeljak namenjen za testiranje uređaja. Pa tako postoje roboti koji testiraju izdržljivost telefona, recimo dok je pokrenuta igrica i telefon se puni, ili prosto savitljivost kućišta.

Pored tih standardnih testova imaju i jedna neobičan test. Naime, imaju „Butt“ robota koji ima zadatak da više puta sedne na telefon kako bi se uverili da se telefon neće saviti.

Ovo će se nekima činiti apsurdno, ali samo se setite kako je Apple prošao sa iPhone 6 telefonima – čuveni bendgate.

Kraj

I to bi bilo to što se tiče ove liste. Ukoliko niste pogledali prvi deo to možete učiniti na ovom linku. Koja činjenica o Samsung kompaniji je vama najzanimljivija? Pišite ispod u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *