Kako besplatno preuzeti Premium WordPress teme i dodatke?

WordPress je CMS otvorenog koda i postoji gomila besplatnih dodataka i tema. Ipak, mnoge teme i dodaci se plaćaju, a cene mogu biti zaista visoke.

Ako želite da preuzmete besplatno te premium teme/dodatke onda vam je jedina opcija warez. Problem u tom slučaju jeste taj što vam u warez verziju teme ili dodatka neko može ubaciti maliciozni kod. Taj maliciozni kod može poslužiti za dalje hakovanje sajta, što svakako ne želite.

Rešenje je GPL

Šta je GPL (General Public License)?

To je licenca koja vam dozvoljava da nečije delo uzmete, izmenite, kopirate i koristite u bilo koje svrhe – besplatno! Autor određuje da li će njegovo delo imati GPL ili neku drugu licencu. Više o tome ovde.

E sad, mnogi developeri drže svoje teme i dodatke na Github-u pod GPL licencom, što dalje znači da bilo ko može videti izvorni kod, kopirati, preuzeti, menjati i besplatno koristiti.

Gde naći GPL teme i dodatke?

Ako vam se neka plaćena tema ili dodatak dopadne, možete prosto u Google ukucati ime tog dodatka ili teme i u nastavku „github“ pa videti da li postoje na Github-u.

Drugi način jeste da potražite na sajtu gpldl.com

Ovaj sajt ima bazu premium tema i dodataka za WP koje su pod GPL licencom.

Sve je razvrstano u 4 repozitorijuma: premium teme, premium dodaci, premium proširenja za Woocommerce, premium teme i dodaci za donatore.

Imate i pretragu pomoću koje možete na brzinu pretražiti bilo šta iz bilo kog repozitorijuma.

Pored svake stavke nalazi se opis, licenca, autor i taster za preuzimanje.

Dodaci i teme koje se nalaze u Premium repozitorijumu su dostupne za članove koji doniraju sajtu. Cene paketa možete videti ovde.

Ja čak ni njima ne verujem (mada su 100% sigurni) već prvo tu pronađem šta mi treba i onda odem na Github i preuzmem direktno od autora.

Ovaj sajt samo drži sve na jednom mestu, redovno ažurira teme/dodatke i pakuje ih u zip.

Kada preuzmete premium temu ili dodatak na ovaj način vi niste učinili nikakav prekršaj, a vaš sajt sigurno neće biti hakovan jer imate izvorni kod za koji znate da je čist.

Ali, i ovde postoji ograničenje

Bez obzira na to što mnogi developeri svoje premium teme i dodatke stavljaju na Github pod GPL licencom, oni takođe postave i zaštitu.

Pa tako recimo dodatak ili temu možete koristiti samo ukoliko unesete unikatni ključ koji kupite od autora i koji se vezuje za domen.

Mnogi dodaci uopšte ne mogu da se koriste, a neke teme nemaju sve opcije, ukoliko se taj ključ ne unese i validira na udaljenom serveru.

To jeste fer i pošteno, ali vi možete zaobići ove provere i aktivirati temu/dodatak i bez ključa jer imate izvorni kod.

Možete lako doći do ključnog dela gde tema/dodatak proverava da li imate ključ i samo vratiti potvrdnu vrednost (npr. return true) i to je to. Ovo sam napisao u edukativne svrhe, sve radite na sopstvenu odgovornost!

Prednosti i mane

Ovaj pristup ima svoje prednosti i mane naravno, a evo i koje.

Prednosti:

  • Možete besplatno koristiti premium teme/dodatke
  • Možete isprobati temu ili dodatak pre kupovine
  • Ne morate se brinuti za maliciozne kodove

Mane:

  • Ne možete automatski ažurirati temu/dodatak
  • Ne pomažete developerima
  • U nekim slučajevima ne radi
  • Nemate podršku, odn. sami rešavate probleme

Ja sam vam napisao kako i šta, prednosti i mane, a na vama je da odlučite da li ćete koristiti ovu metodu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *