Facebook objasnio kako prati korisnike i bez dozvole za lociranje

Da bi neka mobilna aplikacija mogla da koristi servis za lociranje u vašem telefonu morate joj dati dozvolu. To je regulisano u samom sistemu (Android i iOS) te aplikacija nikako ne može koristiti servise koje joj ne dozvolite.

Facebook aplikacija ipak može da vas locira čak i kada odbijete zahtev za lociranje. Kako?

„Ne postoji opcija za odjavljivanje. Nemate kontrolu nad vašim ličinim podacima“ – rekao je senator Josh Hawley o novom načinu lociranja korisnika kojim se Facebook koristi.

On i senator Christopher Coons su zatražili od Facebook-a objašnjenje kako uspevaju da lociraju i one korisnike koji nisu dozvolili aplikaciji korišćenje servisa za lociranje.

Rob Sherman, zamenik glavnog službenika za privatnost u kompaniji, rekao je da koriste navike korisnika za određivanje njihove lokacije.

The Hill je u svom članku naveo da je Rob poslao pismo senatorima u kojem objašnjava da koriste IP adresu korisnika kao i njegove navike kako bi došli do lokacije.

Pod „navike korisnika“ misli na radnje kao što su deljenje slika koje u sebi imaju GPS koordinate, čekiranje u restoranima, kafićima, događajima… pa čak i kada vas prijatelj označi da ste sa njim na nekom događaju.

Svi ti mali indikatori ne zahtevaju od vas da imate uključenu lokaciju, a mogu se iskoristiti da vas lociraju.

Facebook-ov algoritam je veoma kompleksan te može dosta precizno proceniti gde se vi nalazite u bilo kom trenutku samo na osnovu tih parcijalnih informacija.

Možete i sami testirati kako Facebook AI prati i proučava vašu aktivnost.

Prosto rečeno: čak i da ne dozvolite Facebook-u da pristupi vašoj lokaciji on će uspeti da vas locira i na osnovu toga vam plasira reklame.

Senatori Coons i Hawley naravno kritikuju ovo ponašanje govoreći da kompanija nastavlja da prati lokaciju korisnika čak i kada on izričito navede na to ne želi.

Takođe tvrde da Facebook laže korisnike da imaju kontrolu na svojom privatnosti.

Izvori: 1. androidcommunity 2. thehill
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *