Facebook objasnio kako prati korisnike i bez dozvole za lociranje

Da bi neka mobilna aplikacija mogla da koristi servis za lociranje u vašem telefonu morate joj dati dozvolu. To je regulisano u samom sistemu (Android i iOS) te aplikacija nikako ne može koristiti servise koje joj ne dozvolite.

Facebook aplikacija ipak može da vas locira čak i kada odbijete zahtev za lociranje. Kako?

„Ne postoji opcija za odjavljivanje. Nemate kontrolu nad vašim ličinim podacima“ – rekao je senator Josh Hawley o novom načinu lociranja korisnika kojim se Facebook koristi.

On i senator Christopher Coons su zatražili od Facebook-a objašnjenje kako uspevaju da lociraju i one korisnike koji nisu dozvolili aplikaciji korišćenje servisa za lociranje.

Rob Sherman, zamenik glavnog službenika za privatnost u kompaniji, rekao je da koriste navike korisnika za određivanje njihove lokacije.

The Hill je u svom članku naveo da je Rob poslao pismo senatorima u kojem objašnjava da koriste IP adresu korisnika kao i njegove navike kako bi došli do lokacije.

Pod „navike korisnika“ misli na radnje kao što su deljenje slika koje u sebi imaju GPS koordinate, čekiranje u restoranima, kafićima, događajima… pa čak i kada vas prijatelj označi da ste sa njim na nekom događaju.

Svi ti mali indikatori ne zahtevaju od vas da imate uključenu lokaciju, a mogu se iskoristiti da vas lociraju.

Facebook-ov algoritam je veoma kompleksan te može dosta precizno proceniti gde se vi nalazite u bilo kom trenutku samo na osnovu tih parcijalnih informacija.

Možete i sami testirati kako Facebook AI prati i proučava vašu aktivnost.

Prosto rečeno: čak i da ne dozvolite Facebook-u da pristupi vašoj lokaciji on će uspeti da vas locira i na osnovu toga vam plasira reklame.

Senatori Coons i Hawley naravno kritikuju ovo ponašanje govoreći da kompanija nastavlja da prati lokaciju korisnika čak i kada on izričito navede na to ne želi.

Takođe tvrde da Facebook laže korisnike da imaju kontrolu na svojom privatnosti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *