Ueli – multifunkcionalna pretraga za Windows i Mac

2

Windows ima ugrađenu pretragu koju možete koristiti za pretraživanje svega u računaru, kao i Mac. Ipak, da li ste nekada poželeli još napredniju pretragu? Pretragu sa još funkcija, kao što je izvršavanje komandi, otvaranje sajtova, računanje…?

Ueli je maleni program otvorenog koda koji je baš to – višenamenska pretraga za Windows i Mac.

Prava snaga ovog programčića leži u njegovim dodacima (koji su već ugrađeni). Svaki dodatak vam omogućava neku funkciju, a svaku funkciju možete dodatno prilagoditi svojim potrebama.

Ovaj program se pokreće pomoću prečice na tastaturi (koju možete takođe podesiti) i kada ga pokrenete pojavi se samo polje za pretragu.

U to polje možete ukucati neki pojam za pretragu računara ili interneta, ali takođe i izvršiti druge razne komande.

Nekoliko zanimljivih dodataka/funkcija:

 • Pretraga aplikacija/programa
 • Pretraga interneta (Google, Bing…)
 • Kalkulator
 • Konvertovanje boja (HEX, ARGB, HSL…)
 • Pokretanje CMD komandi
 • Konvertovanje valuta
 • Prevođenje reči (Translate)
 • Slanje mejla
 • Pretraga fajlova
 • Otvoranje veb adrese
 • Kreiranje prilagođenih rutina i prečica
ueli

To su bile samo neke od funkcija, i za većinu vam je jasno šta koja radi, ali možda najjača funkcija je ova poslednja – Kreiranje prilagođenih rutina i prečica.

Imate mogućnost da sami kreirate svoju prečicu pomoću koje će alat nešto uraditi: otvoriti URL, otvoriti fajl/folder, izvršiti CMD komandu.

Isto tako imate mogućnost da kreirate svoj „Workflow“. Pa tako možete zadati komandu pomoću koje će program uraditi nešto, zatim nešto drugo, pa nešto treće, itd. Dakle, možete izvršiti više akcija jednom prečicom. Nešto kao Rutine kod Google asistenta.

Kako pokretati prečice i akcije?

Kada pokrenete pretragu pomoću prečice na tastaturi možete ukucati neki pojam i program će pokušati da razume šta ste hteli.

Međutim, kada kreirate svoje prečice, ili podešavate postojaće dodatke, možete zadati slovo/reč/znak za aktiviranje tog dodatka ili prečice.

ueli

Recimo, da pretražite Google ukucajte „g?“ i nakon toga možete uneti pojam za pretragu. Tu komandu možete promeniti u npr. „q“, ili nešto vama zgodno. I sada će program tačno znati da vi želite da pretražite Google a ne vaš računar.

Moja podešavanja

Ukoliko nemate ideju kako da podesite program, možda će vam moja podešavanja pomoći da počnete.

Podesio sam da pretragu pokrećem pomoću kombinacije tastera Ctrl i Space.

Omogućio sam: pretragu aplikacija, kalkulator, konvertor boja, komandnu liniju, prečice, pokretanje sajtova, veb pretragu, Workflow.

ueli podesavanja precice

Kod komandne linije samo podesio da se aktivira pomoću prečice „>“. Za veb pretragu sam podesio slovo „q“. Podesio sam i prečicu „y“ za pretragu Youtube snimaka. A ostale prečice sam podesio na osnovu toga šta izvršavaju.

Recimo, podesio sam komandu „headphones“ koja će podesiti slušalice kao primarni uređaj za zvuk, i „speakers“ za zvučnik.

Rutinu „game“ sam podesio tako da zatvori sve programe, prebaci zvuk na slušalice i pokrene Overwatch.

Mogućnosti ima mnogo tako da možete podesiti program tačno prema svojim potrebama i na taj način poboljšati svoju produktivnost na računaru.

ueli-podesavanja

Preuzmi Ueli

Povezano:
2 komentara
 1. Marko kaže

  Ekstra program, bas mi se svidja recenzija i isprobacu ga.

 2. Dragan74 kaže

  Interesantno! Kad budem imao vremrna isprobaću to.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.