Antivirusi detektuju „uTorrent“ i „BitTorrent“ kao pretnju

Dva među korisnicima najpoznatija Torrent klijenta – uTorrent i BitTorrent – su se našla na crvenoj listi nekoliko antivirusnih kompanija.

Ako pogledamo Virustotal izveštaj možemo videti da je uTorrent .exe fajl označen najviše kao PUP, tj. potencijalno nepoželjan program.

To nije tako strašno jer tu oznaku dobijaju uglavnom softveri koji nude opciju za instaliranje drugih (malicioznih) softvera u toku instalacije. Što opet znači da nije zaražen kod programa.

utorrent-optional-offer
Primer promocije u toku instalacije uTorrent klijenta / Slika: ghacks

Ipak, nekoliko kompanija je označilo ovaj fajl direktno kao malver pa čak i kao Trojan. Ovo je sasvim dovoljno da uplaši većinu korisnika.

uTorrent i BitTorrent aplikacije nisu jedine nastradale, čak je i veb verzija uTorrent-a dobila crvene zastavice.

Windows Defender u većini slučajeva neće sprečiti preuzimanje i instaliranje ovih programa jer podrazumevano blokiranje PUP pretnji nije omogućeno.

Šta sad?

Budući da ova dva Torrent klijenta nisu zaista zaražena, dovoljno je da obratite pažnju prilikom instalacije da ne instalirate još neke druge programe. I naravno, pazite na reklame koje se pojavljuju u programu.

Ali, moj savet jeste da, ako baš morate da koristite Torrent, koristite qBittorrent. Ovaj program je besplatan, otvorenog je koda i ne sadrži nikakve reklame i promocije tokom instalacije. Pored svega toga ima gomilu opcija i svima dobro poznat korisnički interfejs.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Iz ličnog iskustva znam da Eset antivirus, sa pojavom verzije 13, pravi problem sa uTorrent programom tako što blokira download same instalacije ili ako je uTorrent bio instaliran Eset ga bez obaveštenja obriše ( ostane link koji nije funkcionalan ). Može da se reši problem tako što se deaktivira Eset ( na 10 minuta ), skine i pokrene instalacija torrent klijenta i ubaci u listu izuzetaka u okviru Advanced setup. Lično nisam ljubitelj komplikovanja stvari tako da sam se pre nekih mesec dana prebacio upravo na spomenuti qBittorent i radi bez problema ( Eset ga nije ni tak’o ).

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *