Zašto više nemamo telefone sa uklonjivim baterijama?

Situacija: žurite negde i zaboravljate da napunite telefon, niste poneli eksternu bateriju niti punjač. Odjednom baterija u telefonu se ispraznila a vi morate odmah da obavite poziv. Kada bi samo postojao način da na brzinu zamenite bateriju za punu, hmmm…

Zapravo, ovo je ranije bilo moguće jer su svi telefoni imali baterije koje je svako mogao da izvadi i zameni. Mogli ste da prosto skinete poklopac, izvadite bateriju, ubacite drugu i spremni ste da nastavite dan! Veoma zgodno, zar ne?

Ipak, vremenom su proizvođači počeli da uklanjaju sve dobre osobine telefona (3.5mm jack, plastično kućište…), pa tako i mogućnost vađenja baterije.

Danas su baterije bukvalno zalepljene za telefon i ne možete ih ukloniti bez specijalnih alata, a često se ne mogu ukloniti uopšte.

Zašto je to tako?

Uprkos tome što klasične baterije (koje se mogu ukloniti) imaju hiljadu i jednu prednost u odnosu na ove zalepljene, danas telefona sa takvom baterijom ima veoma malo.

Razlog 1: dizajn

Photo: Bright Side

Telefoni koji nemaju poklopac na poleđini su mnogo tanji, imaju zaobljene ivice, lepši dizajn generalno.

Korisnici danas, iz meni nepoznatog razloga, više traže lepši nego funkcionalniji telefon. Proizvođači su prosto morali nešto da urade kako bi ispunili te zahteve.

Zadnji poklopac za bateriju je pravio dosta problema pa su prosto rešili da ga uklone.

Pored toga, proizvođači sada mogu koristiti staklo i aluminijum za izradu kućišta jer ne moraju da brinu o zadnjem panelu.

Razlog 2: vodootpornost

Photo: Bright Side

Telefon koji ima zadnji poklopac za bateriju je mnogo teže zaštititi od prodiranja vode u unutrašnje delove.

Telefoni bez tog poklopca se prosto mogu sastaviti lepljenjem i na taj način zaštititi. Mnogo je jednostavnije i jeftinije, ali naravno skuplje za popravku.

Ako uzmemo u prilog i činjenicu da pod garanciju telefona ne spada i kvar usled prodiranja vode u unutrašnjost, ova opcija je korisnicima dosta bitna.

Preporuka za čitanje: Razlika između Water Resistance i WaterProof telefona.

Razlog 3: sigurnost

Photo: Bright Side

Ako se desi da vam neko ukrade telefon, kradljivac neće moći da prosto izvadi bateriju i time vam onemogući praćenje na daljinu.

Ovo jeste tačno, ali je i beskorisno jer se svaki telefon koji nema odvojiv panel za bateriju ima hardverski prekidač za isključivanje telefona na silu (obično se dugo drži taster za napajanje).

Zašto je bolje imati uklonjivu bateriju?

Razloga ima zaista mnogo, ali evo nekoliko:

  • Ako vam telefon ispadne baterija će se odvojiti i telefon isključiti. To će onemogućiti pronalazača da izvuče bitne podatke
  • Možete brzo i lako staviti punu bateriju
  • Ne morate vući za sobom powerbank
  • Ne morate nositi svoj priključak niti punjač kada idete kod nekog
  • Prosečan vek li-ion baterije je 2 godine. Nakon toga možete prosto kupiti novu i zameniti, ne morate kupovati nov telefon
  • Ako je baterija falična, neće vam stradati ceo telefon
  • Itd…

Da vaš trenutni telefon ima mogućnost zamene baterije, da li biste ga svakako kupili?

Izvori: 1. Bright Side
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Prvenstveno, razlog zasto nema telefona sa odvojivim baterijama je taj da bi mogli lakse da vas prate i kontrolisu. Telefon se ne moze pratiti jedino ako nema izvor energije, sto je u stavri sama baterija. Bilo cijim telefonom se moze upravljati sa svim podacima ako je baterija u telefonu, pa cak i ako je ugasen. Licno sam prisustvovao demonstraciji Slovenackog drona i vidio dakako radi sa ugasenim telefonima. Za Izraelski dron nbi mi trebalo 7 dana da bih opisao sta moze, ne ticuci se samo mobilnih telefona. Svi elekteonski gedzeti danasnjice su u stvari napravljeni, ne da bi vam pomogli i bili na korist, vec da bi bili lakse nadzirani i praceni.

  2. Stefane, hvala za odličan tekst, ako i uvek. Tražila sam 6 meseci telefon sa: izmenjivom baterijom, FM radiom, 3,5mm audio izlazom, micro-usb punjačem (jeftin, dostupan), bezbednim SAR-om i dobro izdržljivošću na testovima (JerryRigEverything na YT). Na kraju sa kupila Nokiu 2.2 sa 2GB RAM-a i 16GB ROM-a (i dodala SD karticu od 64GB, klasa 10). I nisam se pokajala. Jeste da ima manje RAM-a i ROM-a od nekih kineskih telefona (Xiaomi) u tom cenovnom rangu (13000 din.) ali zato ima sve što sam htela i otporan je neverovatno na padove i udarce (a nema Gorilla Glass), što sam sticajem okolnosti uočila, ima Android One koji uz štelovanje i ukidanje nepotrebnih apdejta aplikacija radi duplo brže nego na početku. Pre toga sam koristila Microsoft (Nokia) Lumia 535 koji je odličan i sada, posle 4 godine, jedino mu ne radi Viber, i imao je sve te karakteristike koje su mi bitne. Tako da uvek glasam za izmenjivu bateriju i sve što ide u prilog funkcionalnosti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *