Koristite Google Authenticator? Razmislite o ovoj alternativi

Dvostepena autentifikacija polako postaje standard. Nekada smo imali samo jednu, a sada imamo velik izbor aplikacija za čuvanje ključeva. Među prvima je bila Google Authenticator, ali danas ta aplikacija možda nije najbolje rešenje.

Uvod

Ukoliko niste upoznati sa ovom tehnologijom evo par rečenica.

Dakle, dvostepena autentifikacija zahteva od korisnika da unese unikatni kod (uglavnom 6 ili 7 cifara) nakon unošenja ispravnih login podataka na sajtu. Taj kod je ranije stizao putem SMS poruke, a danas se koriste aplikacije u te svrhe.

Kada omogućite ovaj vid zaštite na svom nalogu (na sajtu koji to poržava) morate dodati ključ u „sef“ koji će vam generisati ključeve za verifikaciju.

Ove aplikacije (sefovi) rade na principu usklađenosti vremena sa serverom za autentifikaciju i kodovi ističu nekon nekoliko sekundi. Dobra stvar je što ove aplikacije ne zahtevaju internet konekciju da bi funkcionisale. Aplikacija će generisati nove kodove konstantno, i bez interneta.

Google Authenticator

Google-ova aplikacija za čuvanje ovih ključeva jeste dobra, ali nije najbolja. Nema nekoliko bitnih opcija i zbog toga može biti frustrirajuće koristiti je.

Upravo tu aplikaciju sam koristio na početku ali sam počeo da tražim alternative jer nije imala sve što meni treba.

Pojavile su se tu aplikacije poznatih kompanija, kao što su LogmeIn (Lastpass), 1Password i Microsoft, ali jedna aplikacija ih je prestigla sve po pitanju funkcionalnosti, lakoće upotrebe i sigurnosti.

Authy

Authy poseduje, između ostalog, dve opcije koje su druge slične aplikacije nemaju: korišćenje na više uređaja i bekap.

Problem kod svih drugih aplikacije ove vrste je što su dostupne na malom broju uređaja, uglavnom Android, iOS i Blackberry. Isto tako problem je ako promenite uređaj, morate migrirati ručno sve ključeve.

Authy možete instalirati na Android i iOS uređajima, Mac OS i Windows računarima, kao i u Chrome veb pregledaču. Budući da je Chrome dostupan na svim platformama, onda je i Authy.

authy-app
Authy aplikacija

Pored toga što aplikaciju možete instalirati na više uređaja, možete je koristiti u isto vreme sa sve sinhronizacijom! Dakle, kada dodate novi ključ u aplikaciju preko telefona, on će biti dostupan i na računaru.

Druga korisna opcija je bekap. Možete vezati svoj broj telefona i email pa dodati master lozinku pa sve ključeve bekapovati u Cloud. Kada promenite telefon dovoljno je da se prijavite na isti nalog i imate sve ključeve spremne za korišćenje.

Svi ključevi su enkriptovani i strogo zaštićeni tako da samo vi sa vašom master lozinkom možete da ih dekriptujete i koristite. Zato, zapamtite lozinku!

Još jedna korisna opcija je zaključavanje aplikacije i otključavanje otiskom prsta. Ako želite da vidite neki ključ, dovoljno je da pokrenete aplikaciju i otključate je otiskom prsta. Ako aplikaciju koristite na računaru, možete iskoristiti master lozinku umesto otiska prsta.

Sve opcije koje nudi ova aplikacija možete pronaći na zvaničnom sajtu pod stavkom „Features„.

Download

Aplikacija je potpuno besplatna i nema mesečnog plaćanja za Cloud bekap, i slično. Možete je preuzeti sa sledećih linkova:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *