Ovaj besplatan alat enkriptujte fajlove i foldere u par klikova

0

Možda najveći problem prosečnim korisnicima kada žele da zaštite neke fajlove predstavlja komplikovan proces enkripcije. E pa postoji alat pomoću kojeg možete enkriptovati fajlove i foldere u svega par klikova!

Korisno: ukoliko želite da kreirate enkriptovanu particiju na svom USB stiku, preporučujem ovaj alat.

Elem, u ovom članku ću vam pokazati kako da koristite jedan mali besplatan program pod nazivom „EncryptOnClick„.

Ovaj alat koristi 256-bit AES enkripciju i ima svega nekoliko tastera: enkriptuj/dekriptuj fajl i enkriptuj/dekriptuj folder.

Enkriptovanje

Kada izaberete fajlove ili folder morate uneti lozinku koju ćete samo vi znati i dobro sakriti ili zapamtiti. Zatim možete izabrati da li želite da se originalni fajlovi unište ili ne. I na kraju da li biste želeli da se enkriptuju i imena fajlova.

eoc select files

Kada program završi sa enkripcijom (vreme zavisi od veličine fajlova) pojaviće se enkriptovani fajlovi sa EOC ekstenzijom.

eoc encrypt finished

Ovde bih napomenuo da ukoliko obrišete EOC ekstenziju i stavite neku drugu to neće napraviti nikakav problem, moći ćete da dekriptujete fajlove. Možda ne bi bilo ni loše to uraditi pa tako recimo možete sakriti enkriptovane fajlove tako da liče na pesmu.

Ti fajlovi će biti nešto manji nego originalni, a to je zato što program kompresuje fajlove dok ih enkriptuje. Ovo možete biti korisno ukoliko ih šaljete nekome preko mejla.

Dekriptovanje

Proces je veoma jednostavan: pokrenete program, kliknete na „Decrypt file“ ili „Decrypt folder“, izaberete fajl/folder iz računara, unesete lozinku i to je to.

I u ovom slučaju možete izabrati da li će originalni (to su sada enkriptovani) fajlovi biti uništeni ili ne.

Portabilna verzija

Program nema portabilnu verziju ali možete je i sami napraviti veoma lako.

Otvorite folder u kojem se program instalirao (u većini slučajeva: C:\Program Files (x86)\2BrightSparks\EncryptOnClick) i kopirajte ove fajlove

  • EncryptOnClick.exe
  • EncryptOnClick.exe.manifest
  • XceedZip.dll

u neki folderu na vašem USB stiku.

eoc portable

Ako nemate pri ruci EncryptOnClick program, fajlove možete otvoriti i pomoću 7-Zip i WinZip 9 programa. Naravno, lozinka će vam biti potrebna da biste to uradili.

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.