Kako zaključati ćelije u Google Sheets? (+bonus)

Google Sheets je besplatan online alat za kreiranje i uređivanje tabela. Taj alat koristim već dosta dugo umesto MS Excel-a jer je besplatan, uvek dostupan i ima sve, pa i dodatne opcije.

U ovom članku ću vam pokazati kako da zaključate određene ćelije tako da ih niko (sem vas) ne može menjati.

Zašto je ovo dobro?

Jedna od korisnijih opcija koju Google Sheets nudi jeste saradnja u realnom vremenu. Dakle, možete poslati link prijatelju (ili dodati njegov email u listu autora) i dozvoliti mu da uređuje fajl.

E sad, to jeste korisna opcija ali vi možda ne biste želeli da bilo ko drugi menja neke određene informacije u tom dokumentu. U tom slučaju možete zaključati ćelije u kojima se te informacije nalaze.

Uputstvo

Prvo je potrebno da označite željene ćelije, ili samo jednu ćeliju, koje želite da zaključate.

Korisno: da li ste znali da možete instant kreirati novi dokument ako posetite sheet.new domen? Pogledaj još sličnih prečica.

Sada kliknite desnim tasterom miša na selektovana polja i izaberite „Protect range“ opciju.

google sheets protect range

Sa desne će se pojaviti panel sa poljem za unos komentara. Tu možete uneti neku napomenu da biste znali zašto ste zaštitili te ćelije. Nakon toga kliknite na „Set permissions„.

google sheets protect range

Sada imate dve opcije: 1) Prikaži upozorenje kada se uređuje; 2) Zabrani uređivanje. Vi izaberite drugu opciju.

Videćete padajući meni gde birate da li želite da ta polja budu dostupna za uređivanje samo vama (Only you) ili vama i još nekim osobama koje navedete (Custom).

Bilo da ste izabrali „Only you“ ili „Custom“, proverite još jednom podatke i podešavanja pa potvrdite klikom na „Done„.

google sheets protect range

Bonus

Ako želite možete zaključati i ceo jedan list u dokumentu, a uz to možete i otključati samo neka polja u zaključanom listu.

Kliknite na „Tools“ pa izaberite „Protect sheet„.

google sheets protect range

U desnom panelu unesite komentar, izaberite list koji želite da zaključate i kliknite na „Set permissions„. Sada ćete dobiti isti onaj panel kao i kada ste zaključavali samo ćelije.

google sheets protect range

Ako izaberete „Except certain cells“ dobićete mogućnost da izuzmete ćelije iz tog lista tako da one neće biti zaključane.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *