Postavite sliku, galeriju ili video kao pozadinu na računaru

Da li vam je dosadilo da imate uvek istu pozadinu na računaru? Da li biste želeli da da postavite galeriju slika? Ili možda video? Ili biste možda želeli da imate informacije o sistemu uvek na ekranu?

Ako je odgovor na neko od ovih pitanja „da“, onda nastavite da čitate ovaj članak jer imam jedan zanimljiv programčić za vas.

Radi se o programu otvorenog koda pod nazivom „AwesomeWallpaper„, a koji nudi sve ono što sam naveo.

Dakle, pomoću ovog programa možete postaviti za pozadinu:

  • statičnu sliku
  • set slika koje se menjaju (galeriju)
  • video snimak
  • sistemske informacije (CPU, RAM, Disk…)

Slika

Ako izaberete „Image“ opciju onda ćete moći da postavite samo jednu statičnu sliku kao pozadinu – ništa specijalno. Od opcija imate podešavanje vertikalnog i horizontalnog poravnanja, rastezanje i providnost.

Ako imate više monitora, i želite da preko ovog programa podesite zasebnu sliku za svaki, morate prvo preko Windows podešavanja postaviti različite pozadine (vidi kako) pa tek onda preko ovog programa.

Galerija

Ako izaberete „Gallery“ dobićete mogućnost da izaberete ceo folder sa slikama koje će se smenjivati nakon zadatog intervala.

AwesomeWallpaper

Pored toga što možete izabrati interval promene slike, možete izabrati i da li će se slike menjati automatski ili na klik. I svakako imate opcije za poravnanje slike.

Video

Ako pak želite da imate video snimak za pozadinu, i to je moguće. Ovaj program podržava poznatije video formate, kao što su MP4, MP3, MPG, MPEG i AVI.

AwesomeWallpaper

Nakon što izaberete video fajl, možete podesiti da li će se video ponavljati, da li će se pokrenuti automatski ili na klik, jačinu zvuka, i opet sve opcije za poravnanje slike.

Moja preporuka je da nađete kraći video snimak koji služi upravo za ponavljanje, i taj postavite. Tako ćete uštedeti resurse računara i imati lep video kao pozadinu.

Informacije o sistemu

I još jedna zanimljiva opcija jeste prikaz sistemskih informacija na ekranu. Ova opcija će postaviti ove informacije na ekran, a ne kao pozadinu. Slično kao Rainmeter.

AwesomeWallpaper

Možete podesiti poravnanje na ekranu, vrstu, veličinu i boju fonta, kao i providnost. Pored tih estetskih podešavanja imate još i podešavanje intervala osvežavanja. Moja preporuka je da podesite 1 sekund, ili 500ms ako imate malo bolji računar.

Preuzmi besplatno AwesomeWallpaper

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *