Još uvek možete besplatno ažurirati Windows 7 na 10

Nakon što je juče (14. jan.) podrška za zastareli Windows 7 napokon istekla, korisnici bi trebali da odmah pređu na Windows 10.

Microsoft je korisnicima zastarelog Windows 7 sistema dao mogućnost da besplatno pređu na Windows 10 još odavno, ali sada se to strogo savetuje.

Naime, nakon što je podrška za Windows 7 istekla, korisnici te verzije sistema više neće biti zaštićeni od sigurnosnih propusta i zlonamernih napada.

S obzirom na to da je upravo Windows 7 favorit među korisnicima, hakeri će ih ciljati još dosta dugo. Bez sigurnosnih ažuriranja svi korisnici tog operativnog sistema će konstantno biti ugroženi.

Ipak, ukoliko već niste iz nekog razloga prešli na Windows 10 to možete sada jer stari metod za besplatan prelazak još uvek funkcioniše!

Uputstvo

0) Prvo bekapujte SVE bitne podatke!!

1) Idite na Microsoft Download stranicu

2) Preuzmite alat za instalaciju klikom na „Download tool now

3) Pokrenite alat i kada se pojavi opcija izaberite „Upgrade this PC now

upgrade windows 7 to windows 10
Izvor: theverge

4) Kada vas alat bude pitao da li želite svežu instalaciju ili da sačuvate podatke, izaberite „Keep personal files and apps“ (ili Fresh Install ukoliko ipak želite svežu instalaciju)

5) Nastavite sa instalacijom normalno klikom na „Install now

Sada sačekajte malo da se instalacija završi. Taj proces može potrajati ukoliko vam je računar sporiji. Računar će se automatski restartovati više puta.

Kada se sve završi videćete radnu površinu Windows 10 sistema. Sada je potrebno proveriti licencu.

Otvorite podešavanja (win+i) pa idite na „Update & Security > Activation“ i proverite da li piše da je Windows aktiviran. Ukoliko ste imali aktiviran Windows 7 onda će i 10 biti aktiviran.

Dešava se i da Windows 10 bude aktiviran nakon prelaska sa piratizovanog Windows 7, ali nisam imao prilike da lično testiram.

U ovom čanku možete pročitati razlike između licenci, a u ovom kako aktivirati Windows 10.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *