Kako blokirati sponzorisane poruke iz Youtube klipova?

Da li vas nerviraju one sponzorisane poruke koje autori ubace na početku i na kraju svakog videa? Ako je odgovor „da“ onda će vam dodatak o kojem sada pišem biti zanimljiv.

Prvo da razjasnimo: ja podržavam svakoga ko stvara zanimljiv, koristan i unikatan sadržaj i deli ga besplatno sa drugima. To nije lako i zahteva dosta vremena i posvećenosti – znam iz ličnog iskustva. Ipak, granica postoji.

U poslednje vreme na Youtube-u su popularne sponzorisane poruke koje autori ubace pored svih onih silnih reklama koje Youtube sam nameće.

Te poruke umeju da traju trećinu, pa čak i polovinu, video klipa. Pored toga, često nisu usko vezane za tematiku videa.

Kod blogova to nije slučaj, blogeri kada pišu promo članak gledaju da to bude usko vezano za tematiku bloga i da ima smisla. Uvek proveravamo da li to što reklamiramo zaista vredi, a uz to napišemo i uputstvo kako koristiti promo proizvod, i slično.

Na Youtube-u je promo sadržaj skroz nerelevantant i neupotrebljiv – klasična TV reklama. Svakako da ima izuzetaka, ali to je retkost.

Kako ukloniti sponzorisane poruke?

E sad, ukoliko ne želite da gledate te sponzorisane poruke, postoji jedan dodatak koji ih uklanja automatski za vas.

Radi se o dodatku za Chrome i Firefox otvorenog koda pod nazivom „SponsorBlock„.

yt sponsor block addon

Možda se pitate „hmm, kako dodatak zna koji deo snimka je sponzorisan?“ – odgovor je „baza“.

Dodatak se oslanja na same korisnike koji prijavljuju delove klipova u kojima se nalazi promo sadržaj. Čim korisnik doda tu informaciju, ona se šalje u centralnu bazu i svi ostali korisnici tog dodatka mogu da je iskoriste.

Kada dodatak naiđe na video za koji u bazi postoji informacija o sponzorisanoj poruci, automatski će preskočiti taj deo i pojaviće se poruka da se to upravo desilo.

Za svaki video možete prijaviti grešku, tj. da deo sa sponzorisanom porukom nije na pravom mestu, a u suprotnom vaš pregled se računa kao pozitivan glas.

Ako kliknete „Unskip“ sponzorisana poruka će se prikazati.

Trenutno se u bazi nalazi oko 50.000 prijavljenih sponzora i oko 9.500 registrovanih korisnika koji doprinose bazi.

Da biste i vi dodali u bazu sponzorisanu poruku, uradite sledeće:

  • Instalirajte dodatak
  • Pustite video
  • Kada krene sponzorisana poruka kliknite na ikonicu dodatka „Start“
  • Kada se završi kliknite „Stop“
  • Ako ste sigurni da je to to, kliknite „Upload“
skip-sponzor-message-yt-how-to
Klikni da uveličaš

Autor dodatka je napisao da se nada da će se spojiti sa dodatkom „sponsorship_remover“ (koji radi na neuronskoj mreži) i tako napraviti jedan ultimativni dodatak ove vrste.

Zapamtite: što više ljudi čuje za ovaj dodatak baza će biti veća. Zato podelite ovaj članak.

sponsor.ajay.app

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *