Ovaj AI može da oboji i popravi stare video snimke (video)

0

Stari video snimci nisu baš najboljeg kvaliteta, imaju dosta šuma i nejasnoća, a uz sve to nemaju boju.

Sreća pa je veštačka inteligencija dovoljno uznapredovala tako da je popravka tih video snimaka sada moguća.

Zanimljivo: probajte besplatan AI alat koji veoma precizno boji crno-bele slike.

U radu koji se bavi ovim problemom prikazano je kako AI uspešno vraća kontrast, jasnoću i uklanja treperenje sa starih video snimaka.

Pored svega toga, pomoću samo 6 referentnih slika, AI gotovo bez greške dodaje boju na video snimak!

U video snimku iznad u gornjem levom uglu se nalazi originalni snimak, a u skroz donjem desnom se nalazi poboljšani snimak.

Satoshi Iizuka i Edgar Simo-Serra, koautori na ovom radu, objasnili su da ovaj model (Temporal Neural Network) ima za cilj da radi više operacija na video snimku:

„Remasterovanje starih filmova podrazumeva različite podzadatke uključujući super-rezoluciju, uklanjanje šuma, i popravljanje kontrasta, što kao rezultat vraća dotrajalim snimcima originalni izgled. Uz to, zbog tehnološih ograničenja u to vreme, većina filmova je snimljena ili u crno-beloj varijanti ili u veoma lošem koloru, zbog čega je kolorizacija neophodna.“

Za sada ova tehnika nije pronašla komercijalnu primenu, ali bilo bi skroz očekivano da velike filmske industrije, kao što je Hollywood, u skorijoj budućnosti koriste upravo AI kao pomoć.

Izvori iizuka.cs.tsukuba.ac.jp
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.