Chrome podrška za Windows 7 će trajati do jula 2021.

Microsoft je januara ove godine i zvanično prestao da pruža podršku za Windows 7, ali to ne znači da će svi odmah dići ruke od tog operativnog sistema.

Zapravo, MS kompanijama nudi produženu podršku za Windows 7 u trajanju od tri godine pod nazivom „Extended Security Update (ESU)“. Kompanije koje nisu spremne da pređu na noviju verziju Windows sistema mogu platiti produženu licencu dok se ne pripreme.

Ono što treba da zabrine kućne korisnike je što više neće dobijati sigurnosna ažuriranja. Ipak, zasebna kompanija „0Patch“ je objavila da će pružiti nezvanična sigurnosna ažuriranja za Windows 7 kućnim korisnicima i nakon istekna zvanične podrške.

Chrome podrška za Windows 7

A ono što je takođe veoma bitno korisnicima Windows 7 sistema jeste podrška drugih veb pregledača (sa čime se Windows XP korisnici muče). Chrome je vodeći veb pregledač te je njegova podrška itekako bitna.

Ako se prisetimo Chrome je nastavio da podržava Windows XP čak dve godine nakon prestanka zvanične podrške tog sistema od strane Microsoft-a.

Ovoga puta taj period je nešto kraći tako da će Chrome podržavati Windows 7 sigurno još 18 meseci, tj. do 15. jula 2021. godine.

Google je ovu vest objavio na svom blogu još početkom januara ove godine kako bi korisnici znali šta da očekuju i da rade:

Nastavićemo da podržavamo Chrome na Windows 7 još minimum 18 meseci od dana kada Microsoft prestane da pruža podršku za taj sistem, odnosno makar do 15. jula 2021. godine„.

windows 7 chrome podrska saopstenje

Šta sad?

Preporuka je ažurirati sistem na Windows 10 (vidi kako to uraditi besplatno) koji je svakako mnogo brži, stabilniji i napredniji. I lično sam ažurirao svoj skoro 8 godina star laptop na Windows 10 i mogu reći da sam i više nego oduševljen koliko brže i stabilnije radi.

Ako vam hardver nije dovoljno jak da podrži Windows 10 onda je možda bolje da unapredite konfiguraciju ili pak instalirate neku laganu Linux distribuciju.

Da li još uvek koristite Windows 7 ili ste prešli na Windows 10?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *